Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η τιμή του πετρελαίου στα 250$ ;

Τεχεράνη: Το Ιράν προειδοποίησε τη Δύση την Κυριακή oτι οποιαδήποτε κίνηση που θα γίνει  για να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τις τιμές του αργού με καταστροφικές συνέπειες σε μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
"Από τη στιγμή που ένα τέτοιο ζήτημα θα ισχύσει  σοβαρα η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί σε πάνω από 250 USD το βαρέλι," ειπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου εξωτερικών Ramin Mehmanparast  σε  συνέντευξη σε εφημερίδα.
Με τα σχόλια αυτά  το Ιράν προσπαθεί να προλάβει την διεθνή αντίδραση από την έφοδο στην βρετανική πρεσβεία την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση η οποία επέφερε την άμεση καταδίκη από όλο τον κόσμο και μπορεί να κινητοποιήσει την υποστήριξη για μια πιο σκληρή δράση κατά της Τεχεράνης.
Η Ουάσινγκτον και  οι χώρες της ΕΕ συζητούν ήδη μέτρα για να περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου μετά από την έκθεση που  εξέδωσε τον Νοέμβριο ο οργανισμός  των Ηνωμένων Εθνων για την πυρηνικη ασφαλεια ότι βρηκαν απόδειξεις ότι η Τεχεράνη εργάζεται για το σχεδιασμό ατομικής βόμβας.

Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συναλλάσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν - η οποία λαμβάνει τις πληρωμές για τα 2.6 εκατομμύρια βαρέλια που το Ιράν εξάγει ημερησίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης - που είναι ήδη σε ισχύ στις στις Ηνωμένες Πολιτείες - στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου.
Μέχρι στιγμής ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι Βρυξέλλες έχουν ολοκληρώσει την κίνησή της κατά του εμπορίου πετρελαίου ή της κεντρικής τράπεζας εν μέσω φόβων από τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, να περιοριστούν οι ροές πετρελαίου από την πέμπτη μεγαλύτερη σε εξαγωγές χωρα πετρελαιου στον κόσμο.Αλλά η επίθεση στην  βρετανική πρεσβεία έφεραν τις  σχέσεις με την Ευρώπη σε ένα πολύ χαμηλο επιπεδο και το Ιράν βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με μια αυξανόμενη ρητορική σχετικά με ένα άμεσο χτύπημα στην κύρια πηγή κερδων του από το εξωτερικό.
Μέχρι πρόσφατα, το Ιράν είχε απορριψει ως αναποτελεσματικες τις  κυρώσεις  με στόχο να το  αναγκάσουν να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Τα σχόλια του Mehmanparast δείχνουν μια πιο αμυντική στάση τώρα.

"Κανείς δεν επικροτεί την επιβολή κυρώσεων, γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις δημιουργούν εμπόδια, αλλά θέλουμε να πούμε ότι θα ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια," είπε ο Mehmanparast Sharq σημερα.
"Η επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο είναι μια από τις κυρώσεις που, αν κάποιος θέλει να τις  επιβάλλει, θα πρεπει να λαβει πλήρως υπόψη τις συνέπειες του πριν από την ανάληψη δράσης", δήλωσε ο Mehmanparast.
"Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Δύση σήμερα είναι προετοιμασμενη αρκετά για να προβούν σε τέτοιες συζητήσεις."
Η Πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη λεηλατήθηκε την Τρίτη μετά την ανακοίνωση του Λονδίνου επί των μονομερων κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν. Το Λονδίνο εκκένωσε το προσωπικό, έκλεισε την πρεσβεία και τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ απέσυραν τους πρεσβευτές τους σε  ενδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Mehmanparast προειδοποίησε την ΕΕ το Σάββατο να αποφύγει να συνδέει τον εαυτό της με τα βρετανικά συμφέροντα

ΠΗΓΗ ZEENEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία

  Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία από τον Jon Rappoport Λογική: "Η ελευθερία ενυπάρχει μέσα στο άτομο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλ...