Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Χαμηλή δίαιτα σε λιπαρά και στατίνες μπορεί να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ (Part 1)


Πρόσφατα η Ελληνική εταιρεία Ανοιας ζητά:
Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια ζητά η Ελληνική Εταιρεία Άνοιας και το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επισημαίνοντας ότι η νόσος Αλτσχάιμερ συνεχίζει να λαμβάνει «εκρηκτικές» διαστάσεις, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με το συνολικό αριθμό των πασχόντων να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια έως το 2050 "
Συμβάλλοντας σαυτή την εκπόνηση θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες το δοκίμιο της εργασίας της Δρ Στέφανι Σένεφ όπου παρουσιάζει "εκλαϊκευμένα" τις αιτίες που οδηγούν  στο Αλτσχάϊμερ


Εισαγωγή 
Το Alzheimer είναι μια καταστροφική ασθένεια που είναι σε σαφή άνοδο στην Αμερική
 Ευτυχώς, ένας σημαντικός αριθμός δολαρίων  επί του παρόντος δαπανώνται για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ.Η ΑροΕ-4, ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο της απολιποπρωτεΐνης apoE, είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου. Η apoE διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην μεταφορά της χοληστερόλης και των λιπών στον εγκέφαλο,οπότε  μπορεί να υποτεθεί ότι ανεπαρκή λίπαρά και χοληστερόλη στον εγκέφαλο διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας της νόσου. Σε μια αξιόλογη πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με Alzheimer έχουν μόνο το 1/6 της συγκέντρωσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε σύγκριση με άτομα χωρίς Αλτσχάιμερ. 
Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι η χοληστερόλη είναι διάχυτη στον εγκέφαλο, και ότι παίζει έναν κρίσιμο ρόλο τόσο στις νευροδιαβιβάσεις των  συνάψεων όσο και στη διατήρηση της υγείας του έλυτρου της μυελίνης . Μία εξαιρετικά υψηλή σε περιεκτικότητα δίαιτα σε λιπαρά (η λεγόμενη κετογονική - ketogenic) διατροφή έχει βρεθεί ότι βελτιώνει  τη γνωστική ικανότητα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αυτές και άλλες παρατηρήσεις που περιγράφονται παρακάτω  οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τόσο η χαμηλή διατροφή  σε λιπαρά  όσο και η θεραπεία με φάρμακα στατίνης αυξάνουν τα κρούσματα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.