Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Covid 19 : Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο;Το παρακάτω άρθρο είναι μετάφραση από το blog  του συγγραφέα Greg Beattie (1997) “Vaccination – a Parent’s Dilemma”  γραμμένο σε δύο μέρη και για να διαχωρίζεται από τις απόψεις του episthmi θα το διαβάσετε με κίτρινα γράμματα:

COVID-19. Part 1 — What could be worse?

COVID-19. Μέρος 1 — Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΡΩΤΑ:

Τα παρακάτω στοιχεία και συμπεράσματα με βάση τα γεγονότα είναι σωστά. Παρόλο που είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, πιστεύω ότι η νέα ασθένεια που θα συζητηθεί μας προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης. Αλλά παρακαλώ διαβάστε μέχρι το τέλος αυτό το άρθρο πριν αγοράσετε περισσότερο χαρτί υγείας!

Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το COVID-19;

Βρισκόμαστε στη μέγγενη μιας πανδημίας. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκεται κλειδωμένο σπίτι του, σε κάποιο βαθμό. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι δομές κοινωνικής υποστήριξης αποσυντίθενται και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση καταρρέει συστηματικά. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί ειδήμονες προβλέπουν ευρεία οικονομική κατάρρευση.

Η δικαιολογία για όλα αυτά είναι ότι έχουμε μια νέα ασθένεια στα χέρια μας, η οποία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, απειλώντας να εισβάλει σε κάθε γωνιά του κόσμου αν δεν εξαλειφθεί. Κάθε μέρα ακούμε ότι οι περιπτώσεις αυξάνονται, μαζί με τίτλους όπως "Ιατρικές υπηρεσίες σε σημείο θραύσης" ή "o Ιός εκτός ελέγχου".

Σωστά? Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο;

Λοιπόν, υπάρχει κάτι, και είναι πραγματικά πολύ χειρότερο: μια «νέα» ασθένεια στο ραντάρ. Στην πραγματικότητα εμφανίστηκε ταυτόχρονα με το COVID-19 και αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό όπως το COVID-19 κατά την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο. Αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουμε ακούσει τίποτα για αυτήν. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ συμπτωμάτων με το COVID-19. Στην πραγματικότητα, και οι δύο είναι κλινικά αδιαχώριστες!

Σύμπτωση? Μπορεί. Του έχει δοθεί το μυστήριο όνομα "NC-19". Θα σας εξηγήσω γιατί αργότερα.

Το να έχεις καλά δεδομένα για το NC-19 είναι δύσκολο. Τη στιγμή της γραφής, μια αναζήτηση για τον "NC-19" δεν ανακαλύπτει τίποτα. ωστόσο, πολλές μεγάλες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης ανακαλύπτουν έστω και αργά, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων από τον The Atlantic (Η.Π.Α.) και τον The Guardian Australia. Θα συζητήσουμε τι έχουν βρει σύντομα και θα σας οδηγήσει σε πού μπορείτε να βρείτε τα δεδομένα. Αλλά πρώτα θέλω να σας δείξω κάτι συναρπαστικό από τη χώρα που θεωρείται ότι έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα δεδομένα τόσο για τα COVID-19 όσο και για τα NC-19.

Το σχήμα 1 είναι ένα γράφημα των υποθέσεων NC-19 της Νότιας Κορέας, τόσο της αθροιστικής καταμέτρησης όσο και των ημερήσιων «νέων» περιπτώσεων.
Σχήμα 1. NC-19 αθροιστική και καθημερινή καταμέτρηση περιπτώσεων, Νότια Κορέα

Για λόγους σύγκρισης, το σχήμα 2 δείχνει τις περιπτώσεις COVID-19 της Νότιας Κορέας κατά την ίδια περίοδο.


Σχήμα 2. Αθροιστική και καθημερινή καταμέτρηση περιπτώσεων COVID-19, Νότια Κορέα

Σημειώστε την ομοιότητα. Τώρα κοιτάξτε πιο κοντά στους κατακόρυφους άξονες ... και κρατηθείτε στο στο κάθισμά σας! Υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις NC-19. Αρκετά περισσότερα. Σχεδόν 40 φορές περισσότερο, στην πραγματικότητα.

Τι συμβαίνει? Γιατί δεν μας έχουν πει τίποτα γιαυτό?;

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Οι δύο ασθένειες εμφανίστηκαν την ίδια χρονική στιγμή, και εξαπλώθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, κατά την ίδια περίοδο. Εκτός από αυτό, τα συμπτώματα του NC-19 αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτά του COVID-19.
Α, υπάρχει ακόμα ένα πράγμα. Όλες οι περιπτώσεις του NC-19 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Η μόνη διαφορά είναι ότι η αιτία του NC-19 δεν έχει βρεθεί. Φυσικά, όσοι είναι εξοικειωμένοι με την εργαστηριακή επιβεβαίωση θα ρωτήσουν "πώς μπορεί να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά εάν η αιτία δεν είναι γνωστή;" Καλή ερώτηση. Θα σας εξηγήσω αργότερα, αλλά, για τώρα, παρακαλώ απλά να δεχτείτε ότι οι αυτές οι περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, επειδή έχουν.

Λοιπόν τι συμβαίνει?

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει κάτι, δεν είστε μόνοι. Γιατί τα ΜΜΕ σιωπούν για τον NC-19; Κουβέντα από κανέναν. Θα μπορούσε η νόσος να είναι μόνο στη Νότια Κορέα; Η απάντηση σε αυτό είναι ηχηρό "Όχι". Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Είναι απλά για το ότι η Νότια Κορέα έχει δημοσιεύσει αρκετά πλήρη στοιχεία σχετικά με αυτό.

Σαφώς, ό, τι φοβόμαστε από το COVID-19, αντικρίζουμε με πολύ μεγαλύτερη έγνοια τον NC-19. Αλλά δεν ακούμε τίποτα γι 'αυτόν. Για κάποιο λόγο, ολόκληρος ο κόσμος επικεντρώνεται σε μια ασθένεια και αγνοεί μία άλλη που είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι από το The Atlantic κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα περιορισμένο σύνολο δεδομένων για τις περιπτώσεις και των δύο (COVID-19 και NC-19) στις ΗΠΑ για το μήνα Μάρτιο του 2020. Και πάλι τα αποτελέσματα μας αφήνουν εμβρόντητους (βλ. 3 και 4).

Σχήμα 3. Αθροιστική και καθημερινή καταμέτρηση περιπτώσεων NC-19, U.S.A.

Σχήμα 4. Αθροιστική και καθημερινή καταμέτρηση περιπτώσεων COVID-19, U.S.A.

Η ιστορία είναι παρόμοια με τη Νότια Κορέα εκτός από το ότι αυτή τη φορά ο NC-19 είναι μόνο περίπου πέντε φορές το πρόβλημα που έχουμε με τον COVID-19. Πώς γίνεται; Μια εξήγηση μπορεί να βρεθεί στο γεγονός ότι οι Η.Π.Α. κριτικάρονται έντονα για την έλλειψη τεστ.

Σημειώστε ότι οι αριθμοί στα γραφήματα είναι πολλαπλάσιο του 1000. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την έλλειψη δοκιμών, από την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι Η.Π.Α. πιθανότατα θα έχουν επιβεβαιώσει περισσότερα από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις NC-19. Αυτό είναι περίπου το ίδιο με ολόκληρο το παγκόσμιο αποτέλεσμα του COVID-19.

Στην πατρίδα μου στην Αυστραλία, δημοσιογράφοι από το The Guardian Australia έχουν συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα για το NC-19. Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ λίγα για να καταγραφούν καθημερινά, αλλά οι τελευταίοι αριθμοί των περιπτώσεων που έχουν συσσωρευτεί (μέχρι τη στιγμή της γραφής) βρίσκονται στον παρακάτω πίνακα, με τις συγκρίσεις COVID-19.

                 NC-19     COVID-19     Αναλογία NC / COVID
NSW       76,284        1405                            54
ACT         3,698           62                              59
WA           11,288        231                             48

Αυτά τα δεδομένα προέρχονται μόνο από τρεις περιοχές, αλλά, όπως βλέπετε, η Αυστραλία φαίνεται να έχει περίπου 50 φορές περισσότερα NC-19 από τις COVID-19 περιπτώσεις.

Και πάλι, γιατί δεν ακούσαμε τίποτα από όλα αυτά; Θα μπορούσε να είναι η κατάσταση πάρα πολύ τρομακτική; Ο κόσμος βρίσκεται σχεδόν στο σημείο θραύσης με το COVID-19. Πόσο περισσότερο θα μπορούσαμε να χειριστούμε;


Συζήτηση [ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ!]

Αυτό είναι σαφώς μια δυσάρεστη κατάσταση. Για πολλούς θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουν για τον ΝC-19. Είναι δελεαστικό να ελπίζουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα δεδομένα. Δεν υπάρχει, παρόλο που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραμένουν σιωπηλά, μια τέτοια ελπίδα θα συνεχιστεί. Μόλις η ιστορία αρχίσει, θα είναι διαφορετικά.

Αλλά είδατε τι έχω κάνει; Πιθανώς όχι. Εκείνοι που καταλαβαίνουν την κατάσταση είναι πιθανό να γελάνε τρανταχτά, επειδή ξέρουν ακριβώς τι έκανα.

Σας έκανα ακριβώς τι ακριβώς έκαναν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε εσάς.

Χρησιμοποίησα πραγματικά στοιχεία. (Ναι, είναι εντελώς πραγματικά, μπορείτε να το ελέγξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας τους παρακάτω συνδέσμους.) 
Τα παρουσίασα γραφικά και χωρίς κόλπα. Σας έκανα όμως να νομίζετε ότι είναι κάτι μεγάλο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό ακριβώς σας έκαναν τα μέσα ενημέρωσης με το COVID-19.


Με την ευκαιρία, ήμουν αυτός που του έδωσε το όνομα NC-19. Πρόκειται για το "NOT COVID-19". Αυτό είναι το μόνο μέρος που είναι φτιαχτό. 
Τι είναι ακριβώς το NC-19; Η απλή απάντηση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν για το COVID-19 έδειξαν αρνητικό αποτέλεσμα. Όλα είναι πανομοιότυπα με τις COVID-19 περιπτώσεις από κάθε άποψη εκτός από το αποτέλεσμα της δοκιμής.

Ως εκ τούτου:

οι δύο ασθένειες εμφανίστηκαν ταυτοχρόνως.    όλα ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένa (θετικά αν ήταν COVID-19 και αρνητικά αν ήταν NC-19):    όλοι αρρώστησαν με ακριβώς το ίδιο προφίλ συμπτωμάτων (αφού έπρεπε να πληρούν τα ίδια κριτήρια).

Υποσχέθηκα ότι θα μπορούσατε να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα για τον εαυτό σας. Απλά θυμηθείτε, έδωσα στην ασθένεια το όνομα - οπότε μην περιμένετε να δείτε το "NC-19" που αναφέρεται σε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους. Απλά αναζητήστε τα αποτελέσματα των δοκιμών: θετικό σημαίνει COVID-19, και αρνητικό NC-19. Εδώ είναι οι πηγές:

    Νότια Κορέα -
θα πρέπει να περάσετε όλες τις κυκλοφορίες των μέσων ενημέρωσης μία προς μία.
    ΗΠΑ - όλα συγκεντρωμένα για σας.
    Ένα παράδειγμα κριτικής των ΗΠΑ για κακή δοκιμή και τήρηση αρχείων.
    Αυστραλία - ταξινομημένα αλλά, όπως αναφέρθηκε, ελάχιστα.

Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να εξηγήσω. Γιατί οι αριθμοί αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό; Το COVID-19 εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα επειδή είναι ένας «νέος» ιός, σωστά; Και αυτός είναι ο πανικός, έτσι; Το NC-19 δεν είναι «νέος» ιός, έτσι γιατί κάνει το ίδιο πράγμα;

Και αυτός είναι ο λόγος για αυτό το άρθρο. Διαβάστε για το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να πάρετε μαζί σας.

Δεν μπορείτε να παίρνεται υπόψιν τις μετρήσεις.

Όταν κάτι είναι καινούργιο - ή ακόμα και όχι τόσο καινούργιο, αλλά απλά κάτι που δεν ξέραμε ότι ήταν πριν (ίσως επειδή δεν μπορούσαμε να το δούμε) - και αρχίζουμε να το παρατηρούμε για πρώτη φορά, προφανώς πόσες φορές το βρίσκουμε εξαρτάται από πόση προσπάθεια βάζουμε.

Βγάζει νόημα αυτό?

Με το COVID-19, αυξάνουμε τον αριθμό των ατόμων που δοκιμάζουμε καθημερινά. Για παράδειγμα, η Αυστραλία είχε δοκιμάσει λιγότερα από 200 άτομα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις). Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα τεστ ήταν πολύ πάνω από το 2000. έως τα μέσα Μαρτίου, πάνω από 20.000. και τώρα, καθώς προσεγγίζουμε τα τέλη Μαρτίου, σχεδόν 200.000. Αυτή είναι μια εκθετική αύξηση των δοκιμών.

Μπορείτε να δείτε τι συνέβη; Όσο περισσότερες δοκιμές διεξήγαμε, τόσο περισσότερα αποτελέσματα έχουμε - τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τα εκπληκτικά γραφήματα παραπάνω. Δεν σημαίνει ότι καμία από τις ασθένειες αυξάνεται. Αυτό σημαίνει μόνο ότι οι δοκιμές αυξάνονται. Επειδή οι έλεγχοι μας αυξήθηκαν εκθετικά, τα αποτελέσματά μας - τόσο θετικά όσο και αρνητικά - αυξήθηκαν επίσης εκθετικά. Αυτό δεν είναι έκπληξη: βέβαια το έκαναν!

Αλλά τα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατρέψει αυτή την απλή παρατήρηση σε πρωτοσέλιδα όπως "Οι περιπτώσεις που αυξάνονται εκθετικά". Ο σωστός τίτλος θα ήταν "Τα τέστ αυξάνονται εκθετικά".

Αυτό καλύπτει μόνο μία πτυχή του αινίγματος. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχει θέσει τα θεμέλια για αυτή την εξελισσόμενη έκδηλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα για να καλύψετε. Τι, για παράδειγμα γίνεται με τους θανάτους; Τι γίνεται με την Ιταλία; Προς το παρόν, παρόλο που μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι τα σοβαρότερα μεταγενέστερα συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου) πρέπει να είναι πιο κοινά σε όσους έχουν δοκιμαστεί θετικά από ό, τι σε εκείνους που έδειξαν αρνητικό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν και να έχουν δημοσιευθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία μελέτη ότι όσοι έχουν δοκιμαστεί αρνητικά έχουν παρακολουθηθεί ότι παραμένουν αρνητικοί- υπονοώντας ότι το τεστ θα μπορούσε απλά να απομακρύνει πολλούς που είναι πραγματικά άρρωστοι.

Τις επόμενες ημέρες, θα γράψω περισσότερα για το COVID-19, για να προσπαθήσω να ρίξω ένα νέο φως στο τι συμβαίνει.  

Θα συζητήσω επίσης το ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα ΜΜΕ σε όλα αυτά.


Εξηγήστε στους φίλους σας τι συνέβη για να προκαλέσουν μια αύξηση των περιπτώσεων με κορωνοϊό. Με όλους μας να κάνουμε το μικρό μας κομμάτι για να εφαρμόσουμε την κριτική σκέψη σε αυτό που έχουμε μάθει για την κατάσταση, ίσως θα βρούμε έναν τρόπο να το αποκαταστήσουμε τις κοινότητές μας.


COVID-19. Part 2 – Is it (or was it) spreading?

COVID-19. Μέρος 2 – Διαδίδεται ή διαδιδόταν;

Μέρος 2 σε μια σειρά που καλύπτει το θέμα COVID-19.

Ήταν η δήλωση ότι το COVID-19 εξαπλώθηκε σε επιδημία που δικαιολογούσε τους άνευ προηγουμένου περιορισμούς που ζούμε τώρα. Ήταν αυτή η δήλωση βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία;

Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, αργότερα, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ατόμων που έδειξαν θετική αύξηση ουσιαστικά κάθε μέρα, ανακοίνωσαν ότι η ασθένεια εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Αλλά στο Μέρος 1 ανακαλύψαμε ότι δεν έβλεπαν κάτι ουσιώδες: ότι ο αριθμός που ήταν αρνητικοί, αυξανόταν παράλληλα.

Αυτό είναι ένα βασικό λάθος στην επιστήμη. Πολύ βασικό. Ας χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο παράδειγμα για να το δείξουμε. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να αξιολογήσουμε πόσοι είναι αριστερόχειρες. Ξεκινάμε μετρώντας πέντε αριστερόχειρες στο δικό μας δρόμο. Τις επόμενες δύο ημέρες προσλαμβάνουμε βοηθούς και μετράμε 500 στο προάστιο. Στη συνέχεια, ζητάμε από την ομάδα να περάσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες που καλύπτουν ολόκληρη την πόλη. Ας πούμε ότι μετράνε 5000.Αυτό σημαίνει ότι οι αριστερόχειρες αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια του μήνα;

Αυτό δημιουργεί φυσικά, λοιπόν, μια άλλη ερώτηση: εάν τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν τη υπόθεση ότι ο COVID-19 εξαπλώνεται ή ήδη έχει εξαπλωθεί.Για να απαντήσουμε οριστικά σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να μάθουμε αν έχει σημειωθεί αύξηση του COVID-19: περιπτώσεις κατά κεφαλήν.Αυτό μπορεί να καθοριστεί μόνο συγκρίνοντας τυχαία αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, για τον COVID-19, δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Είναι δυνατόν, όμως, να δοκιμάσουμε τη υπόθεση σε μερικές περιπτώσεις.

Τα στοιχεία ημερήσιων δοκιμών από πολλές χώρες έχουν δημοσιευθεί και ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν ημερήσια σύνολα τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά αποτελέσματα των δοκιμών. Παρόλο που τα δεδομένα αυτά δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αντιπροσωπευτικά, είναι φρέσκιες καθημερινές έρευνες για ένα ορισμένο υποσύνολο του πληθυσμού που αξίζει να τα εξετάσουμε και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για αυτό το υποσύνολο παρέμειναν σχετικά σταθερά καθ 'όλη τη διάρκεια. Έτσι, βάζοντας σε διάγραμμα τον λόγο των θετικών προς τα αρνητικά για κάθε ημέρα πρέπει να μας επιτρέψει να μετρήσουμε την τάση. Εάν η νόσος εξαπλωθεί, ο λόγος θετικών προς αρνητικών σε μια περιοχή πρέπει να αυξάνεται και αν η ασθένεια εξαπλώνεται με τρόπο επιδημικό, ο λόγος θα πρέπει να αυξάνεται εκθετικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό. Ξεκινώντας και πάλι με τη Νότια Κορέα, το Σχήμα 5 μας υπενθυμίζει τον ξεχωριστό αριθμό των περιπτώσεων (δηλαδή τα θετικά) που αποτέλεσαν τη βάση για τη δήλωση περί πανδημίας. (Οι σύνδεσμοι με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν παρακάτω παρασχέθηκαν στο Μέρος 1.) Πρώτα απόλα φαίνεται ότι έτσι είναι, έτσι δεν είναι;

Σχήμα 5. Αποτελέσματα θετικών αποτελεσμάτων COVID-19 (ημερήσια και σωρευτικά), Νότια Κορέα

Θυμηθείτε, αυτοί οι αριθμοί, που αναπαράγονται για κάθε χώρα με τη σειρά τους, προκάλεσαν την έκκληση των μέσων ενημέρωσης για επείγουσα δράση. (Έχω επισημάνει το πιο απότομο κομμάτι της αύξησης με κόκκινο χρώμα, θα εξηγήσω γιατί σύντομα.)

Ας βάλουμε τώρα σε διάγραμμα την καθημερινή αναλογία θετικών προς αρνητικών. Σε μια ασθένεια που αυξάνεται με την τυπική επιδημική ροπή, θα πρέπει να δούμε αυτή την αναλογία να αυξάνεται σημαντικά καθώς περνούν οι μέρες. Ας εξετάσουμε πρώτα όλη την περίοδο που καλύφθηκε το Σχήμα 5, προτού εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της.

Σχήμα 6. Ημερήσια COVID-19 θετική προς αρνητική αναλογία, Νότια Κορέα

Έχω συμπεριλάβει την «ευθεία της γραμμικής παλινδρόμησης» που παράγεται από τον υπολογιστή με αυτά τα δεδομένα για να μας βοηθήσει να απεικονίσουμε την τάση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε μια επιδημία θα πρέπει να δούμε μια αύξηση, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να είναι μια εκθετική αύξηση. Αλλά εδώ βλέπουμε το αντίθετο: μια μείωση.

Κρατήστε αυτό το αποτέλεσμα.

Τώρα ας ελέγξουμε το πιο δραματικό τμήμα της περιόδου: το τμήμα που σημειώνεται με κόκκινο χρώμα στο Σχήμα 5. Είναι σαφές ότι αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση των περιπτώσεων. Εάν αυτό αντιπροσωπεύει μια εξάπλωση της ασθένειας, θα πρέπει τουλάχιστον να παρατηρήσουμε μια αύξηση εδώ στην αναλογία θετικών προς αρνητικά (Σχήμα 7).

Σχήμα 7. Ημερήσια COVID-19 αναλογία θετικών προς αρνητικών, Νότια Κορέα

Αλλά, όπως βλέπετε, δεν βλέπουμε καμία τέτοια αύξηση. Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - προφανώς, της χειρότερης περιόδου της Νότιας Κορέας, δεν υπήρξε αύξηση.Είναι σημαντικό να πούμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεν επέβαλε αποκλεισμούς, απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή άλλους σοβαρούς κοινωνικούς περιορισμούς στον πληθυσμό. Συνέβη αυτό  επειδή οι ειδικοί υγείας της Νότιας Κορέας διαβάζουν σωστά τα αποτελέσματα; Έχουν επικεντρωθεί σε εκτεταμένα τεστ, καραντίνα μόνο σε όσους δοκιμάστηκαν θετικά αλλά δεν εισήγαγαν φυσική αποστασιοποίηση. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ΗΠΑ, όπου πολλά φαίνεται να έχουν συμβεί από τότε που δημοσίευσα το Μέρος 1. Και πάλι, θα ξεκινήσουμε με μια υπενθύμιση, στο Σχήμα 8, της εικόνας που προκάλεσε πρώτα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αργότερα τους ειδικούς στον τομέα της υγείας να απαιτούν σοβαρούς κοινωνικούς περιορισμούς για να περιορίσουν την «πανδημία».
Σχήμα 8. Αποτελέσματα θετικών αποτελεσμάτων COVID-19 (ημερήσια και αθροιστικά), U.S.A.Τώρα ας περάσουμε κατευθείαν στην αναλογία ημερήσιων θετικών προς αρνητικά κατά την ίδια περίοδο, στο Σχήμα 9.
Σχήμα 9. Ημερήσια COVID-19  αναλογία θετικών προς αρνητικών, ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά έχω χρωματίσει με μπλε κουκίδες μέχρι τις 16 Μαρτίου και μετά με κόκκινο. Το έκανα αυτό επειδή οι Η.Π.Α. πήγαν σε εικονικό αποκλεισμό μετά τις 16 Μαρτίου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συγκρίνουμε πριν και μετά και μια γραμμή που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε μία από τις δύο περιόδους. 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο λόγος μειώθηκε στην πρώτη περίοδο, όπως συνέβη στη Νότια Κορέα - και από τότε αυξήθηκε.
Το μπλε ήμισυ ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατηγορήθηκε ότι δεν παίρνει μέτρα, δεν υπάρχουν κοινωνικοί περιορισμοί. Ο Πρόεδρος Τρούμ κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε σοβαρά την απειλή και ότι υπέστη τεράστια διεθνή πίεση να κάνει κάτι. Έτσι το έκανε. Μόνο που έκτοτε οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε συνεχώς αυξανόμενο αποκλεισμό και μόνο από τότε τα αποτελέσματα των δοκιμών να υποδηλώνουν οποιαδήποτε απόδειξη της εξάπλωσης του COVID-19.

Βλέπετε ακόμα ένα μοτίβο; Νότια Κορέα: - χωρίς καραντίνα  μείωση της συχνότητας εμφάνισης COVID-19, ακόμη και κατά τη διάρκεια της φαινομενικά χειρότερης περιόδου. Οι Η.Π.Α. δεν υπάρχει καραντίνα και μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης μετά την έναρξη της καραντίνας η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται.
Ανέφερα στο Μέρος 1 ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία για την Αυστραλία ήταν περιορισμένα. Μία περιοχή, ωστόσο, έχει δημοσιεύσει αρκετά στοιχεία για να επιτρέψει μια παρόμοια ανάλυση: Νέα Νότια Ουαλία. Το σχήμα 10 δείχνει την αναλογία των θετικών προς τα αρνητικά σε αυτή την κατάσταση από τις αρχές Μαρτίου. Έχω ξεχωρίσει τα δεδομένα σε πριν (μπλε) και μετά (κόκκινο) των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Σχήμα 10. Ημερήσια COVID-19 αναλογία θετικών προς αρνητικών αναλογία, Νέα Νότια Ουαλία

Στην Αυστραλία, οι περιορισμοί χρονολογούνται από τις 13 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 500 άτομα και οι εσωτερικές συγκεντρώσεις σε 100. Από εκείνη τη μέρα, τα γραφεία άρχισαν να δίδουν εντολή στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι και οι φοιτητές άρχισαν να εργάζονται μέσω διαδικτύου. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να παραμένουν σε απόσταση 1,5 μέτρων. Στις 23 Μαρτίου, οι παμπ, οι λέσχες, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι και οι χώροι λατρείας έκλεισαν με νόμο, ενώ τα εστιατόρια και οι καφετέριες περιορίζονται σε ντελίβερι. Οι συγκεντρώσεις περιορίστηκαν περαιτέρω σε 10, πριν περιορίσουν τις 27 Μαρτίου σε μόλις δύο.

Και πάλι βλέπουμε μια πτωτική τάση στην αναλογία των θετικών προς τα αρνητικά πριν τους περιορισμούς και την ανοδική τάση που ακολουθεί.Από τη συγγραφή του Μέρος 1, μερικοί αναγνώστες με προέτρεψαν να παρουσιάσω τα στοιχεία της Ιταλίας. Βρήκα μερικούς αριθμούς περιπτώσεων μέσω της Wikipedia, αλλά δυστυχώς δεν παρέχει τον αριθμό των «μη περιπτώσεων»: δηλαδή, ο αριθμός που δοκιμάστηκε αρνητικά κάθε μέρα. Αν και είναι δελεαστικό να υπολογίσουμε αυτά τα στοιχεία αφαιρώντας τα «θετικά» από τον συνολικό αριθμό των δοκιμασμένων, αντιστάθηκα στο να το κάνω αυτό μέχρι τώρα, επειδή δεν είναι ο σωστός τρόπος να κάνεις πράγματα. Λόγω του χρόνου που απαιτείται για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τα θετικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν σε οποιαδήποτε ημέρα αντιπροσωπεύουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που ήταν πιθανό να πραγματοποιηθούν μία, δύο ή και περισσότερες ημέρες νωρίτερα.

Σχήμα 11. Ημερήσια θετική ως κλάσμα των συνολικών ημερήσιων δοκιμών COVID-19, Ιταλία

Τα δεδομένα στο σχήμα 11, που δείχνουν τον αριθμό των θετικών αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν κάθε ημέρα ως κλάσμα των συνολικών δοκιμών που αναφέρθηκαν εκείνη την ημέρα, θα είναι ως εκ τούτου κάπως ανακριβή λόγω αυτών των αποκλίσεων στις ημερομηνίες. Παρ 'όλα αυτά, οι αριθμοί υποδηλώνουν μια μέτρια αύξηση καθ' όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Μαρτίου, ακολουθούμενη από μια μείωση στο τέλος της ουράς. Η Ιταλία υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς για ολόκληρη την περίοδο. Οι καραντίνες της χώρας ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου σε αρκετές βόρειες περιοχές και αυξήθηκαν καθώς συνεχίζονταν οι ημέρες, με αποκορύφωμα την αυστηρή καραντίνα σε εθνικό επίπεδο στις 11 Μαρτίου. Για δύο εβδομάδες μετά από αυτή την αυστηρή καραντίνα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου το ένα τέταρτο) των δοκιμών επέστρεψε θετικά αποτελέσματα.

Επιστροφή στο αρχικό σημείο

Δεν παρουσιάζω όλα αυτά για να υποστηρίξω ότι οι περιορισμοί ήταν αντιπαραγωγικοί, παρότι μπορεί να ήταν, αλλά μάλλον για να αποδείξω ότι δεν υπήρχε η δικαιολογία για την επιβολή τους. Τα στοιχεία τόσο για την Αυστραλία όσο και για τις Η.Π.Α. δεν έδειξαν καμία ένδειξη ότι αντιμετωπίσαμε επιδημία που απαιτούσε ασυνήθιστη παρέμβαση, πόσο μάλλον τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε τώρα. και η Νότια Κορέα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, αποδεικνύει ότι δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για αυτό που έχουμε παρατηρήσει εδώ:

    μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία που οι διάφορες κυβερνήσεις δεν έχουν δημοσιεύσει (αν και η πιθανότητα ότι είχαν δημοσιεύσει κάποια από τα δεδομένα, αλλά απέκλεισαν τα κομμάτια που παρείχαν την αιτιολόγηση για τις ενέργειές τους είναι τόσο περίεργη και απίθανη).
    στις περιπτώσεις της Αυστραλίας, των Η.Π.Α. και της Ιταλίας, οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν μετά από περιορισμούς θα ήταν πολύ χειρότερες εάν δεν είχαν επιβληθεί περιορισμοί (αν και η Νότια Κορέα προτείνει το αντίθετο).
    τα δεδομένα ήταν κακής ποιότητας και δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για αυτό (τα οποία, αν και έγκυρα, θα έθεταν ερωτήματα σχετικά με το ποια δεδομένα βασίστηκαν στις αποφάσεις τους και γιατί δεν τα μοιράστηκαν).

Σε σχέση με το τελευταίο σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξεταζόμενος πληθυσμός δεν είναι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικός του ευρύτερου πληθυσμού (καθώς οι εξεταζόμενοι έπρεπε να πληρούν ορισμένα κριτήρια) και θα αλλάξουν καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας για δοκιμές γίνονται πιο εξειδικευμένα. Κατά την άποψή μου, τα κριτήρια ήταν σταθερά κατά την περίοδο που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια γραψίματος του ποστ, τουλάχιστον στην Αυστραλία. Τη στιγμή της συγγραφής, ωστόσο, αναδύεται η είδηση ότι η απαίτηση να ειχες ταξιδέψει στο εξωτερικό ή νάχες έρθει σε επαφή με μια γνωστή υπόθεση πρόκειται να χαλαρώσει.
Η διαπίστωση εκ των υστέρων είναι πάντα καλή. Παρόλα αυτά, η απόφαση να επιβληθούν κοινωνικοί και άλλοι περιορισμοί, με τέτοιο τρόπο που δεν είχαμε δει πριν και ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναδούμε, ήταν προφανώς αδικαιολόγητος ακόμα και όταν έγινε. Η εκ των υστέρων διαπίστωση μας το δείχνει.
Στο παρακάνω άρθρο ο Greg Beattie γλαφυρότατα αποδεικνύει τις λάθος στατιστικές που χρησιμοποιούνται από τα ΜΜΕ και τον WHO για να "αποδείξουν" μία πανδημία.

Χρ. Μπλάνας Χημικός Μηχανικός, Msc Public Health
Μαριάννα Ευαγγέλου Μπλάνα Msc Biochemistry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία

  Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία από τον Jon Rappoport Λογική: "Η ελευθερία ενυπάρχει μέσα στο άτομο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλ...