Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η ασπαρτάμη σχετίζεται με λευχαιμία και λέμφωμα σε πρωτοποριακή μελέτη

Κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 5.250 τόνους ασπαρτάμης συνολικά, εκ των οποίων περίπου το 86 τοις εκατό (4.500 τόνοι) είναι από την κατανάλωση των αναψυκτικών.
Τα αναψυκτικά διαίτης είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή της ασπαρτάμης στις ΗΠΑ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στις αρχές του Δεκέμβρη του 2012 συνδέει την κατανάλωση της ασπαρτάμης με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος και λευχαιμίας.
Η μελέτη διεξήχθη από το 
Nurses' Health Study and the Health Professionals Follow-Up Study
Η μελέτη αφορούσε  έρευνα σε μια περίοδο 22 χρόνων συλλογής δεδομένων, τα οποία περιελάμβαναν την κατάσταση υγείας με εξετάσεις και αναλύσεις, όπως και τις διαιτητικές συνήθειες της ομάδας μελέτης.

Στην εικόνα δίνεται το χρονοδιάγραμμα από την εφεύρεση της ασπαρτάμης το 1965 έως την έγκρισή της στα αναψυκτικά το 1983 μέσω πολιτικής παρέμβασης του περιβόητου
Donald Rumsfeld το 1974.
Στον Codex  την ασπαρτάμη θα την βρείτε με την κωδική ονομασία Ε950 και Ε951.timeline_aspartame
http://episthmi.blogspot.gr/
 Η σημερινή αγορά των γλυκαντικών ουσιών ξεπερνά το 1 δις δολλάρια παγκοσμίως με την ασπαρτάμη να καταλαμβάνει το 55% της αγοράς ενώ καλύπτει το 7% στις γλυκαντικές ουσίες με τη ζάχαρη να καταλαμβάνει το 83%.

Ας συνεχίσουμε με τη μελέτη που είδε το φως το Δεκέμβριο του 2012.

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι μόλις μια ποσότητα 355ml , εναμιση ποτήρι αναψυκτικού διαίτης καθημερινά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες.
Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα μη-Hodgkin στους άνδρες.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας αναγκάζουν να δούμε πραγματικά τις επιπτώσεις της ασπαρτάμης, γιατί δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε μια πιο ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη μελέτη σχετικά με αυτό το θέμα.
 
Η πιο περιεκτική μελέτη μέχρι σήμερα για την ασπαρτάμη

Η μελέτη αυτή παρακολουθεί πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρωπο-έτη και μας δίνει έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων και στοιχείων για να βγάλουμε αποτελέσματα.

Ένα σύνολο 77.218 γυναικών και 47.810 ανδρών είχαν συμπεριληφθεί για αναλύσεις, από ένα σύνολο 2.278.396 ανθρωπο-ετών τον χρόνο.
Δεν είναι μόνο το μέγεθος του δείγματος της μελέτης αυτής που το καθιστά εντυπωσιακό, είναι επίσης η επιμέλεια με την οποία η πρόσληψη της ασπαρτάμης εκτιμήθηκε σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάθε δύο έτη, στους συμμετέχοντες δινόταν ένα λεπτομερές διατροφικό ερωτηματολόγιο, και η διατροφή τους επανεξεταζόταν κάθε τέσσερα χρόνια.
Συγκλονιστικό είναι ότι , οι προηγούμενες μελέτες που έγιναν για την ασπαρτάμη, δεν έδειξαν σχέση μεταξύ της ασπαρτάμης και καρκίνου στον άνθρωπο, επειδή η ασπαρτάμη αξιολογούνταν μόνο μια φορά τον χρόνο.
Αυτό αποτελεί μια σημαντική αδυναμία για την ακρίβεια των μελετών.
Τα συνδυασμένα αποτελέσματα της νέας αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση μόνο (355 ml) αναψυκτικό διαίτης καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε:


42 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας σε άνδρες και γυναίκες

(συγκεντρωτική ανάλυση)
- 102 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος (σε άνδρες μόνο)
- 31 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου του λεμφώματος μη-Hodgkin (σε άνδρες μόνο)


Αυτό είναι ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι δεν αφήνει πλέον αμφιβολίες  για τους κινδύνους της ασπαρτάμης στην υγεία μας. 


Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε πολυ-μεταβλητές σε σχέση με τα μοντέλα κινδύνου, όλα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν αναψυκτικά διαίτης. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παραμένει άγνωστο γιατί μόνο οι άνδρες που πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών διαίτης έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για το πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα μη-Hodgkin, αλλά η συνέχιση αυτής της ισχυρής μελέτης μπορεί να αποκαλύψει τα αποτελέσματα αργότερα.

Οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες που δεν δείχνουν καμία σύνδεση μεταξύ της ασπαρτάμης και καρκίνου έχουν επικριθεί για την  πάρα πολύ μικρή διάρκεια τους   και είναι πολύ ανακριβείς για την εκτίμηση μακροπρόθεσμων επιπλοκών από τη πρόσληψη ασπαρτάμης. Αυτή η νέα μελέτη λύνει τα δύο από αυτά τα ζητήματα. 


Η μελέτη δείχνει στην πραγματικότητα μια θετική σχέση με τον καρκίνο και δεν θα πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη, δεδομένου ότι η προηγούμενη καλύτερη στην κατηγορία μελέτης έρευνα που έχει γίνει σε ζώα (900 αρουραίοι σε ολόκληρο το φυσικό κύκλο της ζωής τους) έδειξε εντυπωσιακά παρόμοια αποτελέσματα πίσω στο 2006: 
Η ασπαρτάμη  αύξησε σημαντικά  τον κίνδυνο για λεμφώματα και λευχαιμία τόσο στοα άρρενα όσο και στα θήλεα. 
Πιο ανησυχητική είναι η συνέχεια σε μέγα-μελέτη, η οποία ξεκίνησε με έκθεση σε ασπαρτάμη  αρουραίων από την εμβρυϊκή ηλικία. 
Αυξημένα λεμφώματα και λευχαιμία επιβεβαιώθηκαν, και αυτή τη φορά οι θηλυκοί αρουραίοι έδειξαν επίσης σημαντική αύξηση του καρκίνου του μαστού. 
Αυτό εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: 
Θα δειχθεί άραγε στο μέλλον από υψηλής ποιότητας μελέτες οι διασυνδέσεις και με άλλες μορφές καρκίνου ή ασθένειες στις οποίες θα εμπλέκεται η ασπαρτάμη;
Πόσες άλλες πολιτικές παρεμβάσεις στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων θα αποδειχθούν οδυνηρές για τη δημόσια υγεία;


Χρ. Μπλάνας

Βιβλιογραφία
1)http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/31/aspartame-update.aspx
2)http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/18/aspartame-toxic-effects.aspx
3)http://www.forbes.com/global/2005/0110/020.html
4)http://www.naturalnews.com/037772_aspartame_leukemia_lymphoma.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία

  Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία από τον Jon Rappoport Λογική: "Η ελευθερία ενυπάρχει μέσα στο άτομο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλ...