Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη
"Αυτό που  είναι  τροφή για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι ισχυρό  δηλητήριο για κάποιον άλλον.
"-Λουκρήτιος

Σήμερα, ακόμη και τα μικρότερα παντοπωλεία σε ολόκληρη την Αμερική έχουν αρχίσει να πουλάν τρόφιμα χωρίς γλουτένη για  ένα "υγιεινό τρόπο ζωής» στα  τμήματα, δίπλα στο πράσινο τσάι.

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη βρίσκονται  παντού και είναι πλέον συνώνυμα με τη διαβίωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ... ακόμη και για άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.

Αλλά είναι τα τρόφιμα χωρίς χωρίς γλουτένη πραγματικά υγιή; Θα  κάνουν την  Κοιλιοκάκη μια μακρινή ανάμνηση;

Αυτό που μπορώ να σας πώ είναι όχι, δεν θα την κάνουν ... και  υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε.

Η δίαιτα χωρίς  γλουτένη είναι η λάθος συνταγή για την Κοιλιοκάκη.

Στο τελευταίο μέρος αυτής της σειράς ,
σας έδειξα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία των ασθενών  με κοιλιοκάκη και όποιος την χρησιμοποιεί ως μοναδική  θεραπεία βρίσκεται  σε κίνδυνο να πεθάνει πιο γρήγορα από ό, τι θα έπρεπε.Η απόδειξη είναι ότι οι  φλεγμονές μεγαλώνουν, η βιταμινική ανεπάρκεια προχωράει, το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου επιμένει, παρόλο την   δίαιτα χωρίς γλουτένη , η οποία οδηγεί σε ένα πράγμα: την μη θεραπεία της κοιλιοκάκης ...

Αλλά τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λάθος με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; Δεν προκαλεί η γλουτένη την Κοιλιοκάκη;

Ναι, η γλουτένη προκαλεί την κοιλιοκάκη
και πρέπει στην πραγματικότητα να εξαλειφθεί  για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης ..., η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή  έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1] .

Αλλά υπάρχει ένας κατάλογος από άλλα τρόφιμα που οδηγούν σε  φλεγμονή και διατηρούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Μην με παρεξηγείτε, η γλουτένη είναι  όντως ο χειρότερος ένοχος. Αλλά τo έντερο ενός που πάσχει από  κοιλιοκάκη έχει υποστεί  σοβαρή ζημιά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φτωχές διατροφικές επιλογές. Αν δεν αφαιρέσετε τις «άλλες διαιτητικές  τροφές που πυροδοτούν " και που συμβάλλουν στην ασθένεια, θα καταλήξετε άρρωστος και τσαντισμένος όπως  ήμουν εγώ. Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή ... και εδώ είναι  ο λόγος.

Οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι συνήθως τοξικές.

Η βιβλιογραφία σχετικά με την κοιλιοκάκη μας λέει ότι η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι μια υγιεινή επιλογή τρόπου ζωής και ο γιατρός συνήθως θα εξηγήσει στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς  οτι είναι ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης. Αλλά το σχέδιο θεραπείας συμβαδίζει με  την ίδια συμβατική «σοφία» που δημιούργησε την τρέχουσα τυπική αμερικανική διατροφή (SAD) Standard American Diet .

Αυτό είναι το πρόβλημα: η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι χτισμένη στην ίδια βάση με την SAD ... και οι δύο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ιδιαίτερα επεξεργασμένη διατροφή που αποτελείται από τοξικά τρόφιμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η εξάρτηση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε τοξίνες.

Η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη περιέχει συνήθως 4 συγκεκριμένες τοξίνες τροφίμων που συμβάλλουν στο διαρρέον έντερο, στην φλεγμονή, και στην αβιταμίνωση:

Σπόροι δημητριακών (όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, και η βρώμη)
Σόγια (γάλα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόγιας, κ.λπ.)
Βιομηχανικά σπορέλαια (κανόλα, έλαιο ελαιοκράμβης, έλαιο κάρθαμου, και ηλιέλαιο)
Ζάχαρη (ιδιαίτερα υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού και ζάχαρη)
Παρά το γεγονός ότι η χειρότερη τοξίνη τροφίμων, η  γλουτένη, αφαιρείται - η διατροφή χωρίς γλουτένη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους άλλους τέσσερις παράγοντες που προκαλούν τις σύγχρονες ασθένειες και  είναι μια διατροφή που "μοιάζει " πολύ με την τυπική αμερικανική διατροφή. Στην πραγματικότητα, πολλοί τύποι ζυμαρικών χωρίς γλουτένη και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα φορτώνονται με υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των 4 τοξικών τροφίμων από ότι τα αντίστοιχά αρχικά τους.

Τα χωρίς γλουτένη δημητριακά διεξάγουν πόλεμο μέσα στο  έντερο σας.


Στο " πώς η γλουτένη προκαλεί Κοιλιοκάκη το εξήγησα
ότι ο κύριος λόγος που δεν τρώμε το σιτάρι και άλλα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη είναι ότι περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλιαδίνη, η οποία είναι μια προλαμίνη που αυξάνει την παραγωγή ζονουλίνης, προκαλώντας διαρροή του εντέρου και  φλεγμονή.Και  θυμάστε, όταν είπα ότι τα φυτά μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής;

Δεν είναι αστείο ... τα φυτά ανησυχούν για την επιβίωσή τους, όπως ακριβώς και εμείς. Δεν θέλουν να πεθάνουν, και αυτός είναι ο λόγος που έχουν μηχανισμούς άμυνας για την προστασία τους, όπως τα τοξικά αντιθρεπτικά  και οι πρωτεΐνες που  πρέπει να  αποτρέπουν  κάθε ζωντανό ον από την κατανάλωση τους.

Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται "προλαμίνη", σκληρή πρωτεΐνη που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν.   Η έρευνα είναι πολύ σαφής: δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να "χωνέψουμε" ή να σπάσουμε τις προλαμίνες σε αρκετά μικρά κομμάτια, ώστε να απορροφήσουμε οποιαδήποτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.[2]

Οι τοξικές  προλαμίνες παρέχουν στο φυτό ένα μηχανισμό προστασίας για την επιβίωσή του (δεδομένου ότι δεν μπορεί να σηκωθεί και να τρέξει μακριά). Αυτές οι πρωτεΐνες προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του εντέρου και κρύβονται  στο εντερικό τοίχωμα των  ανθρώπων  και των  ζώων που τις τρώνε.

Η γλιαδίνη είναι η προλαμίνη στο σιτάρι, αλλά και τα άλλα δημητριακά τα συνήθη στην δίαιτα χωρίς γλουτένη έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες που προκαλούν επίσης προβλήματα:

Η ζεϊνη, η προλαμίνη στο καλαμπόκι, έχει δειχθεί να είναι προβληματική για την κοιλιοκάκη [ 3 ]
Η αβενίνη, η προλαμίνη στη βρώμη, ενεργοποιεί μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση [4]
Η ορζενίνη, η προλαμίνη στο καφέ ρύζι, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο των παιδιών [5]
Οι προλαμίνες είναι ο βαρύς οπλισμός άμυνας του φυτού υπερασπίζοντας το από το να φαγωθεί... αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος αυτών των δημητριακών που προκαλούν προβλήματα. Περιέχουν ένα άλλο μυστικό όπλο εξίσου ισχυρό ...

Οι λεκτίνες των δημητριακών φυτών χωρίς γλουτένη είναι πολύ τοξικές

Αν οι προλαμίνες είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε οι φυτικές λεκτίνες είναι οι ειδικές επιλεκτικές εξ ου και το όνομα τους ( από το λατινικό legere που σημαίνει συλλογή ή επιλογή ) δυνάμεις των φυτών και εκτελούν μεμονωμένες αποστολές αυτοκτονίας εναντίον του βλεννογόνου του εντέρου σας. Αυτές οι  τοξικές γλυκο πρωτεΐνες δεν πέπτονται ούτε και αυτές και  συγκολλούνται με τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου (εντεροκύτταρα) και τα εμποδίζουν από την ολοκλήρωση των συνηθισμένων διαδικασίων επούλωσης τους (προκαλώντας τον θάνατο τους). Όχι μόνο αυτό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τρυπούν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν  διαρροή του εντέρου ... και μπορούν να να προκαλέσουν φλεγμονή [6] .

Αυτοί οι λεγόμενοι «υγιείς, χωρίς γλουτένη σπόροι" προκαλούν  πόλεμο στο εσωτερικό του εντέρου σας , επειδή δεν θέλουν να φαγωθούν,... όπως ακριβώς και η γλουτένη. Και μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει για το πώς αυτά τα δημητριακά προώθουν το διαρρέον έντερο και την φλεγμονή ...

Αλλά  θυμάστε νωρίτερα, όταν επισήμανα ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν θεραπεύει την κοιλιοκάκη, ούτε και την  φλεγμονή, αλλά δημιουργεί και διατροφικές ανεπάρκειες ;

Οι φυτάτες κλέβουν  τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ακριβώς κάτω από τη μύτη σας.

Οι φυτάτες δεν χρησιμοποιούνται  για την άμυνα των φυτών – αλλά είναι για την αυτο-γονιμοποίηση των φυτών. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν στα φυτά   τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζονται  για να διατηρηθούν ζωντανά.

Όταν τα τρώμε, δεσμεύουν τα μεταλλικά ιόντα μέσα μας, έτσι ώστε μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των κρίσιμων μέταλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο [7] . Όχι μόνο αυτό, αλλά αναστέλλουν  και τα ένζυμα που χρειαζόμαστε για  να αφομοιώσουμε  σωστά τα τρόφιμα και να απορροφήσουμε τα  θρεπτικά συστατικά από αυτά.

Κλέβουν τα μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια, μας αφαιρούν και την δυνατότητα να εξάγουμε τα  σωστά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.

Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά  μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την βιταμίνης D [ 8 ], και τα χαμηλά επίπεδα της  βιταμίνης D συνδέονται με το διαρρέον έντερο[9] . ( Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι χρειάζεστε δημητριακά  για να είστε υγιείς, διαβάστε αυτό το άρθρο).


Αυτές οι τοξικές επιθέσεις αν τις βάλουμε μαζύ... αρχίζουν να ζωγραφίζουν την εικόνα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν λειτουργεί. Ακόμα η κινόα , μια συχνή βάση της της «υγιούς» δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, περιέχει μεγάλες ποσότητες σαπωνίνες. Οι Σαπωνίνες είναι μια άλλη χημική άμυνα των φυτών που βλάπτει σοβαρά το τοίχωμα του εντέρου και προκαλεί διαρρέον έντερο[10] .

Η σόγια διαταράσσει τις ορμόνες και τον θυρεοειδή σας.

Η σόγια είναι ένα άλλο φαγητό που επινοήθηκε ως «υγιές» από τα  μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη και μάλιστα είναι ο κράχτης, σαν εναλλακτική λύση για τις ζωικές πρωτείνες . Η βιομηχανία σόγιας έχει ξοδέψει  τόνους  χρόνου και χρημάτων για να προσπαθήσουν  να μας πείσουν ότι η σόγια είναι υγιές τρόφιμο.
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η σόγια είναι γεμάτη με τοξίνες. Εδώ είναι τα 4 βασικά προβλήματα με την σόγια σε σχέση με την Κοιλιοκάκη:

Η σόγια διαταράσσει τις ορμόνες σας, λόγω της παρουσίας των φυτο-οιστρογόνων. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτά τα φυτοοιστρογόνα συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου και τα προβλήματα στειρότητας. Οι ορμόνες σας πρέπει να λειτουργούν σωστά για να αναρρώσετε από μια ασθένεια.
Η σόγιας βρομίζει τον θυρεοειδή σας. Έχουμε ήδη καλύψει ότι αν έχετε Κοιλιοκάκη, οι πιθανότητες σας για να αποκτήσετε και  άλλες αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (όπως η νόσος του Graves) είναι πολύ υψηλές . Τα ίδια τα φυτοοιστρογόνα ανακατεύονται με τις ορμόνες σας και εμπλέκονται  στον υποθυρεοειδισμό και ενδεχομένως στον καρκίνο του θυρεοειδούς [11] .
Η σόγια είναι υψηλή σε φυάτες, πράγμα που σημαίνει ότι σας στερεί από πολύτιμα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σίδηρο. [12]
Η σόγια αυξάνει την ανάγκη για περισσότερη βιταμίνη D, η οποία ήδη γνωρίζουμε ότι συχετίζεται με το διαρρέον έντερο.
Για μια πλήρη λίστα των τοξικών επιδράσεων της σόγιας, ελέγξτε εδώ αυτό το PDF από το Ίδρυμα Weston A. Price.
Ακριβώς όπως τα σιτηρά, η σόγια περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που δεν υποστηρίζουν την θεραπεία της   κοιλιοκάκης. Με απλά λόγια: υπάρχει πολύ καλύτερη ποιότητα τροφίμων για να βάζετε στο στόμα σας.

Βιομηχανικά σπορέλαια φλογίζουν το σώμα σας

Η κατανάλωση των βιομηχανικών σπορέλαιων (αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, κλπ.) έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο αιώνα και η ελεύθερη γλουτένης δίαιτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα στα  ράφια περιέχουν αυτά τα σπορέλαια που είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και να πιστεύετε  ότι κάποια από αυτά τα λάδια είναι "υγιή".

Εδώ είναι η διαφορά: όταν τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ισορροπημένη αναλογία, δεν προάγουν τη φλεγμονή. Αλλά όταν  η κατανάλωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων  αυξάνει, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η αναλογία είναι εκτός ισορροπίας και η φλεγμονή παρουσιάζεται.  Είναι τυπικό  για μια ελεύθερη γλουτένης δίαιτα να είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που προέρχονται από βιομηχανικά σπορέλαια χαμηλής περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό είναι μια σίγουρη συνταγή για μια φλεγμονώδη κατάσταση ...

Ο φίλος μας ο Chris Kresser έχει μια από τις πιο λεπτομερείς εξηγήσεις αυτής της διαδικασίας στα 9 βήματα του, στην σειρά Τέλεια  Υγεία, εδώ μπορείτε να  διαβάσετε την πλήρη ανάλυση.
 

Όμως, η σύντομη έκδοση είναι  κάπως έτσι:

«Η αύξηση της κατανάλωσης των ωμέγα-6 έχει διαδραματίσει εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση σχεδόν κάθε φλεγμονώδους νόσου. Δεδομένου ότι είναι πλέον γνωστό ότι η φλεγμονή εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, είναι δύσκολο να προσπεράσουμε τις πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις των ωμέγα-6 λιπαρών ». [13]

Το βασικό: τα βιομηχανικά  σπορέλαια  προωθούν την φλεγμονή επηρεάζοντας δραματικά την αναλογία σας από ω-6 και  ω-3 λιπαρά οξέα.

Η ζάχαρη πυροδοτεί μια ζωηρή φωτιά στο σώμα σας

Εδώ είναι οι 143 λόγοι για τους οποίους η ζάχαρη καταστρέφει την υγεία σας ...


αλλά θέλω να εστιάσουμε  σε αυτό που τροφοδοτεί.

Οι Υδατάνθρακες και τα σάκχαρα είναι η κύρια τροφή για τα βακτήρια του εντέρου μας. Τα βακτήρια τρέφονται απο την ζάχαρη, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το είδος των βακτηρίων που υπέρ αναπτύσονται στο έντερο του ασθενούς με Κοιλιοκάκη.  Κανονικά υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων.

Όταν η λεπτή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας διαταράσσεται, ευκαιριακά ή παθογόνα βακτηρία μπορεί γρήγορα να πάρουν τον έλεγχο και να προκαλέσουν "δυσβιοτικό έντερο" ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, small intestinal bacterial overgrowth (SIBO). Ένας λόγος που οι ασθενείς με κοιλιοκάκη  έχουν συχνά δυσβιοτικό  έντερο είναι αποτέλεσμα της βλάβης των λαχνών του λεπτού εντέρου . Κατά τη διάρκεια των ενεργών σταδίων της κοιλιοκάκης, οι λάχνες δεν λειτουργούν σωστά και μπορεί να συμβεί δυσαπορρόφηση υδατανθράκων (που σημαίνει ότι υπάρχει ξαφνικά ένα σωρό επιπλέον τροφή για τα βακτήρια).

Εδώ είναι όπου η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ταιριάζει σε όλα αυτά ...

Η πιο κοινή ζάχαρη που καταναλώνεται στην τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η σακχαρόζη (ή επιτραπέζια ζάχαρη). Η σακχαρόζη είναι κατασκευασμένη από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης συνδεδεμένα μαζί για να δημιουργήσουν έναν δισακχαρίτη (2 μόρια ζάχαρης). Η σακχαρόζη διασπάται κατά τη διαδικασία της πέψης σε μόρια μονο-σακχαρίτη για να απορροφηθεί από το έντερο.

Εδώ είναι η παγίδα: ο κύριος "διαχωριστής" για αυτούς τους χημικούς δεσμούς είναι οι μικρο-λαχνες, οι οποίες όπως είχαμε   συζητήσει προηγουμένως έχουν καταστραφεί και δεν είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μας αφήνει με  πλεόνασμα από μόρια σακχάρων να κυκλοφορούν  στο έντερο και να τρέφουν τα κακά βακτήρια.  Διαβάστε αυτό το άρθρο για πληροφορίες σε βάθος σχετικά με τα διάφορα είδη ζάχαρης.


Σε γενικές γραμμές, η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι κυρίως έτοιμοι   επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και επεξεργασμένα σάκχαρα , οι οποίοι είναι κυρίως δι-και πολυσακχαρίτες που πρέπει να διασπαστούν στο έντερο πριν να μπορούν να απορροφηθούν. Έχοντας έναν σωρό  από αχώνευτους υδατάνθρακες και σάκχαρα να κυκλοφορούν στο έντερό σας, δημιουργείται η τέλεια συνταγή για πεπτικά προβλήματα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ...

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σας προκαλεί το διαρρέον  έντερο

Νωρίτερα σε αυτή τη σειρά
σας επεσήμανα ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί  η ζημιά από την κοιλιοκάκη χωρίς αναστροφή  του διαρρέοντος εντέρου. Μέχρι στιγμής έχω δείξει πώς οι τοξικοί  μηχανισμοί άμυνας των δημητριακών χωρίς γλουτένη δημιουργούν διαρρέον έντερο και φλεγμονή.

Η Φλεγμονή και το διαρρέον  έντερο,  προκαλείται επίσης από τις τοξίνες που παράγονται από τα κακά βακτήρια ...

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (SIBO) από μόνο του μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ζονουλίνης με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η γλουτένη [14] . Στην πραγματικότητα, υποθέτουν ότι το σώμα ανταποκρίνεται στην υπερανάπτυξη με το άνοιγμα των σφιχτών συνδέσεων και είναι  μια αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού για να ξεπλύνει τα κακά βακτήρια από το σώμα [15] .

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  είναι μια κατάσταση υπερανάπτυξης βακτηρίων που οδηγεί στο διαρρέον έντερο  και η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι το καύσιμο για να τροφοδοτήσει την υπερανάπτυξη.  Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έκαναν βιοψίες λεπτού εντέρου από  παιδιά με κοιλιοκάκη για να κατανοήσουν τον ρόλο των βακτήριων στην ασθένεια. Τα αποτελέσματά τους ήταν τρομακτικά: δεν βρέθηκε μόνο υπερανάπτυξη , αλλά ανακάλυψαν ότι αυτά τα παιδιά είχαν 42 διαφορετικά ραβδόμορφα βακτηρίδια, 30 εκ των οποίων δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο ανθρώπινο λεπτό έντερο πριν ... 18 εκ των οποίων ήταν εντελώς άγνωστοι [16] !


Πώς μπορεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  να προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα;

Τα παθογόνα βακτήρια παράγουν τοξικά υποπροϊόντα που απελευθερώνονται στο έντερο και στην κυκλοφορία του αίματος, (όπως λιπο πολυσακχαρίτες - LPS). Αυτές οι τοξίνες μπορεί να βλάψουν σοβαρά την εντερική επιφάνεια των κυττάρων, προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση καθώς το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την αντιληπτή βακτηριδιακή απειλή και αυτό είναι η αιτία στην δυσκολία της πέψης και της απορρόφησης ορισμένων υδατανθράκων.  Μπορούν επίσης να βρούν τον τρόπο τους να μπούν στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι  σπέρνουν τον όλεθρο στο ήπαρ [ 18] .

Και όχι μόνο αυτό, αλλά  ενώ ευτυχισμένα τρέφονται με αχώνευτα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες που υποτίθεται ότι πρέπει να τρέφουν εσάς, απελευθερώνουν αέρια όπως  μεθάνιο και υδρογόνο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι  αέρια, φούσκωμα, και διάρροια ή δυσκοιλιότητα ... και μια διαρκή αθεράπευτη  κοιλιοκάκη.

Ο κύκλος της  φλεγμονής του διαρρέοντος εντέρου

Το βασικό είναι: Εάν έχετε κοιλιοκάκη, έχετε διαρρέον έντερο και κακή χλωρίδα του εντέρου.

Έχουμε μιλήσει για το πώς οι προλαμίνες και οι λεκτίνες προκαλούν φλεγμονή και διαρρέον έντερο. Έχουμε μιλήσει για το πώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί φλεγμονή και διαρρέον έντερο  ... και όλα μέσα στα όρια μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Όταν η εντερική χλωρίδα σας είναι εκτός ισορροπίας και το φράγμα του εντέρου σας είναι κατεστραμμένο, το έντερο  σας φλεγμένει.  Η φλεγμονή προκαλεί διαρρέον  έντερο και το διαρρέον  έντερο προκαλεί φλεγμονή  . Το ένα τρέφει το άλλο σε ένα φαύλο κύκλο που μοιάζει με αυτόν:Ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει η  θεραπεία της Κοιλιοκάκης είναι να σπάσεις αυτόν τον  κύκλο της φλεγμονής του εντέρου και της  διαρροής... και το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να τρέφεσαι , που μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Έτσι, τι μπορεί να φάει κάποιος με  κοιλιοκάκη για να αισθάνεται καλύτερα;

Η απάντηση είναι: τρώγε  εύκολοχώνευτα , χαμηλής-τοξίνης, πραγματικά τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν τρέφουν τα κακά βακτήρια ή προωθούν  την φλεγμονή ... αλλά ταυτόχρονα παρέχουν επαρκή τροφή και βελτιώνουν την  εντερική διαπερατότητα.

Με άλλα λόγια, η ιδανική δίαιτα της κοιλιοκάκης:

Δεν περιέχει επεξεργασμένα τρόφιμα που γεμίζουν με πρόσθετα σάκχαρα,  φυτικά έλαια,  πρόσθετα, χρωστικές ουσίες ή ότι βλάπτει την υγεία.
Εξαλείφει τους δισακχαρίτες και τους πολυσακχαρίτες ώστε να  λιμοκτονήσουν τα κακά βακτήρια.
Εξαλείφει τις πιο τοξικές ομάδες τροφίμων: δημητριακά και σόγια.
Ενθαρρύνει την κατανάλωση των χαμηλών τοξινών ολόκληρων τροφίμων.
Τρόφιμα στη φυσική τους κατάσταση.
Ενθαρρύνει πολλά θρεπτικά προϊόντα ζωικής προέλευσης που μας προμηθεύουν με πρωτεΐνη και υγιή λίπη.
Ενθαρρύνει τα προβιοτικά από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή από τα συμπληρώματα.
Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν ταιριάζει...

Απλά η εξάλειψη των κόκκων δημητριακών που προάγουν την φλεγμονή και το διαρρέον έντερο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αν αφαιρέσετε και τα άλλα 3 τοξικά τρόφιμα που ανέφερα παραπάνω (σόγια, βιομηχανικά σπορέλαια, και ζάχαρη), θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάρρωση.   Σε αυτό  το σημείο, θα πρέπει να τρώτε ολόκληρα τρόφιμα, μη επεξεργασμένη διατροφή - η οποία είναι ιδανική για τη βέλτιστη υγεία με βάση αυτά που γνωρίζουμε.

Είναι το ίδιο πράγμα με την παλαιό ή την πρωτόγονη διατροφή;

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, για να προχωρήσουμε στην πλήρη  πάλαιο / πρωτόγονη διατροφή προέχει η ανάρρωση από  την κοιλιοκάκη και καλά θα κάνουμε  να εστιάσουμε στην επούλωση του εντέρου πρώτα. Η διαδικασία της αποκατάστασης αρχίζει από την λιμοκτονία των κακών βακτηρίων και βοηθώντας το έντερο να θεραπευτεί με την αφαίρεση αρχικά των κανονικών υγιεινών τροφίμων  που μπορεί να είναι προβληματικά. Σε γενικές γραμμές, τα καλύτερα αποτελέσματα συνέβησαν όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται σωστά και οι προβληματικές τροφές εισάγονται σταδιακά  με την πάροδο του χρόνου .

Πριν από την ανακάλυψη της γλουτένης, το 1952, ο Δρ Sidney V Haas πρότεινε τη θεωρία ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η   αιτία της κοιλιοκάκης στο βιβλίο του  Η Διαχείρηση της Κοιλιοκάκης


 επειδή είδε όφελος στην θεραπεία της κοιλιοκάκης με την διατροφή με ειδικούς υδατανθράκες (SCD).


Η διατροφή SCD είναι μια μορφή διατροφής της παλαιο / πρωτόγονης  χαμηλών υδατανθράκων διατροφής που αφαιρεί τις κοινές ερεθιστικές ουσίες που είναι προβληματικές στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης , αλλά περιορίζει επίσης τη διαθεσιμότητα των υδατανθράκων ως πηγή τροφής για τα κακά βακτήρια και τα λιμοκτονεί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το λεπτό έντερο βελτιώνεται,  μπορούμε να αρχίσουμε να απορροφούμε τα θρεπτικά συστατικά σωστά και πάλι . Ο όγκος των σακχάρων που αφήνεται να ζυμωθεί στην πεπτική οδό καθίσταται λιγότερος και τα συμπτώματα όπως  φούσκωμα, αέρια, και η διάρροια αρχίζουν και φεύγουν.

Δημιουργήστε μια προσαρμοσμένη διατροφή για να θεραπεύσετε το σώμα σας

Τέλος, το πλαίσιο της SCD διατροφής ξεκινά με απλές τροφές που είναι ευκολοχώνευτες. Συγχρόνως θα καταλήξετε  δημιουργώντας μια προσαρμοσμένη διατροφή που επεκτείνεται με περισσότερα τρόφιμα, και ενώ τελικά θεραπεύεστε ... επιτρέπετε σιγά σιγά  τα τρόφιμα που μπορεί να μην ήταν ανεκτά νωρίτερα (όπως, αυγά, ξηρούς καρπούς, ή γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση).

Το βασικό : Η διατροφή των ειδικών υδατανθράκων SCD ήταν το μόνο πράγμα που σταμάτησε τελικά τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μου και άρχισε να αντιστρέφεται  η βλάβη στο σώμα μου πριν ακόμα να  μπορέσω  να ανεχθώ μια Παλαιο / πρωτόγονη διατροφή. Εάν είστε έτοιμοι να πάρετε  τον έλεγχο της Κοιλιοκάκης σας συστήνω ιδιαίτερα να  προσπαθήσετε  για 30-μέρες μια SCD διατροφή για να δείτε πώς αισθάνεστε.

Δημιουργήσαμε έναν δωρεάν οδηγό γρήγορης εκκίνησης ώστε να είναι εύκολο για σας να ξεκινήσετε την διατροφή ειδικών υδατανθράκων SCD. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ:


->  SCD Δωρεάν οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ξεκινώντας μια δίαιτα όπως η SCD είναι το πρώτο βήμα για την αναστροφή των ζημιών από την Κοιλιοκάκη ... αλλά και η αλλαγή στον  τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα  είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Στο επόμενο μέρος αυτής της σειράς, θα σας εξηγήσω τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα που πρέπει να ξέρετε για να διαχειριστείτε  σωστά την Κοιλιοκάκη.

Εδώ είναι το κομμάτι: Γιατί ο καθένας με Κοιλιοκάκη χρειάζεται απεγνωσμένα την βιταμίνη D
PS - Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό με τους φίλους και τις οικογένειες που ασχολούνται με την κοιλιοκάκη ή την δυσανεξία στη γλουτένη. Σας ευχαριστώΣχετικά με τον συγγραφέα
Jordan Reasoner  είναι ένας μηχανικός της υγείας και συγγραφέας. Είχε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη το 2007 και σχεδόν έχασε κάθε  ελπίδα όταν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν λειτούργησε. Από τότε, μετέτρεψε την υγεία του χρησιμοποιώντας τη διατροφή SCD και άρχισε το SCDLifestyle.com για να βοηθήσει τους άλλους να θεραπεύσουν  φυσικά τα προβλήματα στο στομάχι. Μπορείτε να δείτε εδώ την ιστορία του και τον βρίσκετε στο Google+ , Facebook ή Twitter .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


47 σχόλια:

 1. Καλησπερα.
  Λεγομαι Αναστασιος Καλεσης
  Ειμαι ο διαχειριστης του www.peritheatrou.net
  Ειναι μια δωρεαν σελιδα
  το μπλογκ νεος τροπος σκεψης ειναι δικο μου αλλα εκτος του περιθεατρου
  Γραφω γιατι βρηκα το μπλογκ σου πολυ ενδιαφερων.
  Σκεφτικα να κανω αναμεταδοση της ιστοσελιδας σου απο το περιοδικο (to www,peritheatrou.net) με ιφραμε
  Αλλα χρειαζομαι την αδεια σου για κατι τετοιο και εαν σε ενδιαφερει κυριος.
  Για οτι ερωτησεις εχεις εμαιλ peritheatrou@yahoo.gr
  Ευχαριστω για τον χρονο σου με εκτιμηση Α.Καλεσης
  ΥΓ
  Μπορω να κανω ενα δειγμα αν θελεις να δεις πως φενετε και .Ευχαριστω και παλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλέξη , μπορείς να προχωρήσεις ελεύθερα. Το μπλόγκ δεν εγινε για διαφήμιση αλλά για ενημέρωση. Ευχαριστώ

   Διαγραφή
 2. Μηπως ξερετε αν το Special Carbohydrate Diet υπαρχει και στα Ελληνικα. Το εψαχνα αλλα δεν βρηκα τιποτα... Χαιρετισμους απο την Θεσσαλονικη, David

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ΄ότι ξερω David δεν υπάρχει. Ισως επανέλθουμε με μια πιο αναλυτική παρουσίαση στο episthmi. Ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς

   Διαγραφή
 3. Φίλε μου καλά όλα αυτά που βρήκες και μας παραθέτεις εδώ και τα σέβομαι. Ιδιαιτέρως την προσπάθειά σου. Με λένε Τάσο Καλαϊτζάκη (δεν υπάρχει λόγος ανωνυμίας) και έχω ψωρίαση. Παντού. Αλλά παντού. Ό,τι έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα , πέραν της συμβατικής ιατρικής η οποία στην ουσία με υπέβαλλε σε χημειοθεραπείες..., έρχεται σε αντίθεση με όσα γράφεις περι τοξικότητας (διορθώνω: με όσα εντόπισες στη σχετική βιβλιογραφία) και ιδιαίτερα με το θέμα των φλεγμονών. Όπως γνωρίζεις η ψωρίαση , τουλάχιστον ο τύπος που έχω εγώ είναι μια τεράστια φλεγμονή. (ξέρω καμία σχέση με την κοιλιοκακη αλλά σχετική ως προς την τοξικότητα των τροφών κλπ). Δοκίμασα λοιπόν κυκλοσπορίνη τους πρώτους έξι μήνες με πολύ καλά αποτελέσματα. Η φράση αυτή ανήκει στους γιατρούς βέβαια γιατί εγώ δεν μπορώ να αναγνωρίσω ως καλό αποτέλεσμα αυτό που θάβει τα συμπτώματα και σου πηδάει το συκώτι και τα νεφρά (μετά συγχωρήσεως ε?) Στην πορεία ασχολήθηκα αποκλειστηκά και ΜΟΝΟ με την διατροφή μου αφού διάβασα εκατοντάδες άρθρα κλπ στα ατέλειωτα ξενύχτια ασταμάτητης φαγούρας, στα οποία ομοιοπαθούντες ουρλιάζουν πως μέσω της διατροφής είδαν άσπρη μέρα ξέξασπρη... Στράφηκα λοιπόν σε μαγικά βοτάνια (τα κορόιδευα μέχρι πρότεινος), σωστή διατροφή, χωρίς ζάχαρη, αλάτι και πολλές άλλες στερήσεις. Ώσπου αποφάσισα να μπω σε κάτι πιο δυναμικό και έκοψα οτιδήποτε περιείχε γλουτένη. Σήμερα, 4 μήνες μετά, αργά αλλά σταθερά είμαι στο 95% του σώματός μου καθαρός και το υπόλοιπο 5% είναι απλά σημάδια που αραια και που μου προκαλούν κάμποση ανεκτή φαγούρα. Το στομάχι μου ήταν πάντα προβληματικό. Πάντα. Μέσα απο αυτή τη διαδικασία δεν έχω πλέον στομάχι (μεταφορικά το γραφω). Δε νιώθω πλέον καμία ενόχληση. Πριν απο 5 μήνες έπινα μια γουλιά κρασί και το μετάνιωνα για ώρες αφού πονούσα απίστευτα. Καούρες, έντονα φουσκώματα, αέρια, πόνος, έφυγαν τα πάντα. Στα γράφω όλα αυτά ως διαπιστώσεις και δε θέλω να αποπροσανατολίσω. Έμαθα να αμφιβάλω για τα πάντα μέσα απο την ασθένειά μου. Ο καθένας προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι απο την πίτα της υγείας συνήθως σε βάρος μας. Η κλασσική ιατρική είναι για μένα πλέον μια βιομηχανία δημιουργίας και συντήρησης ασθενών. Πρεζονιών. Τίποτα περισσότερο. Όταν βάζω την καταπληκτική αλοιφούλα που έφτιαξα ΜΟΝΟΣ μου απο βοτανάκια πάνω στο δέρμα μου και σε 8 ώρες καταφέρνω ότι κατάφερνα με την κορτιζόνη σε 10 μέρες, πραγματικά αισθάνομαι Θεός.
  Τέλος πάντων, απλά παραθέτω την εμπειρία μου ως προς την τοξικότητα και την παραγωγή φλεγμονών της διατροφής χωρίς γλουτένη κλπ. Να'σαι καλά που κάθεσαι και ψάχνεσαι και βρίσκεις και μαθαίνεις και μαθαίνουμε κι εμείς μαζί σου φίλε..
  Φιλικά
  Τάσος Καλαϊτζάκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Τάσο ( ελπίζω να μου συγχωρέσεις τον ενικό καθώς και την καθυστερημένη απάντηση ) σευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαιρετίζω τη προσπάθειά σου για τη νίκη σου πάνω στη ψωρίαση. Όπως σωστά διέγνωσες η ψωρίαση και όχι μόνο σχετίζεται με τη διατροφή και όπως θα πρόσεξες το 90% των αναρτήσεων εδώ έχει να κάνει σχέση με τη διατροφή. Σωστά απέφυγες τη γλουτένη ( η συγκεκριμένη ανάρτηση θέτει σαν πρώτο την αποφυγή γλουτένης και μετά τις προλαμίνες – βάζοντας απλά έναν ακομα συναγερμό στη διατροφή) μιας και το σιτάρι είτε σαν μαλακό ή ημίσκληρο ή σκληρό ( ζυμαρικά) είναι η κύρια δυτική διατροφή. Οι ανατολικοί έχουν το ρύζι σαν βάση διατροφής και λιγότερα προβλήματα σε κοιλιοκάκη καθώς και σε ψωρίαση. Στην Κίνα πχ η ψωρίαση αφορά το 0.12% ενώ παγκόσμια η ψωρίαση εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού με τους Καυκάσιους να έχουν τα πρωτεία.
   Δεν αποπροσανατολίζεις καθόλου με την παρέμβασή σου , ίσα ίσα δείχνεις το σωστό δρόμο και τρόπο αντιμετώπισης της ΥΓΕΙΑΣ που αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός μας ξεχωριστά.
   Στο κομμάτι της Ιατρικής θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω με την άποψή σου. Η ιατρική έχει κάνει σοβαρά άλματα στον τομέα της διαγνωστικής ιατρικής καθώς και της “επισκευαστικής” ιατρικής. Χωλαίνει όλο και περισσότερο στη θεραπεία (τέρας-παύω) και είναι άριστη στο κρύψιμο των συμπτωμάτων για να σε καθιστά έρμαιο της σημερινής πελατειακής λογικής των φαρμακευτικών εταιρειών. Τα “μαγικά” βοτάνια , όπως τα αποκαλείς (δεν είσαι ο μόνος κεγω τα ίδια έλεγα πριν δέκα χρόνια) δεν είναι τίποτα άλλο παρά η Χημεία της Φύσης με πολύ περισσότερα peer-review αποτελέσματα από την εποχή του Ιπποκράτη (Γαληνός – Διοσκουρίδης κλπ) η οποία όμως δεν ΠΑΤΕΝΤΑΡΕΤΑΙ , άρα δεν μπορεί να έχει τα ανάλογα κέρδη. Η απαξίωση των φυσικών μεθόδων είχε γίνει από την εποχή που πωλούσαν το λεγόμενο snake-oil για πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν. Η ίδια απαξίωση εμφανίζεται σήμερα για τα λεγόμενα συμπληρώματα διατροφής με τους γιατρούς να μιλάνε για ακριβό “κάτουρο” θεωρώντας ότι παίρνουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από τις τροφές. Ουδέν αναληθέστερο μιας και όλη η Χημική βιομηχανία έχει κάνει τα πάντα (από τα λιπάσματα , ζιζανιοκτόνα, μετάλλαξη σπόρων , βιομηχανοποίηση τροφών , πρόσθετα τροφίμων , φάρμακα (φαρμάκια) κοκ) να εξουδετερώσει τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε, να απενεργοποιήσει τις βιταμίνες ή αντίστοιχα να τις αποβάλλει από τις τροφές (για να στις πουλήσει σαν συμπλήρωμα) να απενεργοποιήσει τα ΕΝΖΥΜΑ ( το μεγάλο μυστικό για όσους υποφέρουν από το λεγόμενο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου) και να σκοτώνει με τα αντιβιοτικά όλη την πανίδα του εντέρου καλή και κακή.
   Αγαπητέ Τάσο θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ξανά για τη παρέμβασή σου και να κλείσω με μία παράκληση και μία συμβουλή. Η παράκληση συνίσταται στο να αναλύσεις περισσότερο την εκπληκτική σου προσπάθεια για τη θεραπεία σου με την ψωρίαση και να μου επιτρέψεις να την αναρτήσω εδώ (μπορείς να την στείλεις στο mavran.episthmi@yahoo.com ) η δε συμβουλή είναι να κοιτάξεις περί CANDIDA (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11413927) μιας και η χρήση αντιβιοτικών – ψωρίασης – candida είναι άμεση.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Τάσο, καλό θα ήταν να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου σχετικά με την θεραπεία της ψωρίασης. Αν έχεις κάποιο link που έχεις γράψει κάτι σχετικό, παρακαλούμε να το αναρτήσεις εδώ στα σχόλια.
   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
 4. Επειδή μου αρέσει να γράφω για αυτό το θέμα ( είναι όπως η γκόμενα που σε έστειλε αδιάβαστο και όπου βρεθείς κ όπου σταθείς μιλάς για πάρτη της, προφανώς για να αποβάλεις αρνητικό φορτίο) θα σου τα γράψω εκτενώς σήμερα το μεσημέρι, μπας και προσανατολιστεί κανείς προς διαφορετική κατεύθυνση απο αυτή των κλασσικών φαρμάκων (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πραγματικά εξουθενωτικά για τον οργανισμό). Ετοιμάσου γιατί έχω πολλά να γράψω (με λινκ κλπ). Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνούμε ακόμα κι εκεί που διαφωνούμε νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. εκλπηκτικο αρθρο/ιστοχωρος
  μα αν συνεχισω να διαβαζω θα χρειαστω ακορντεον & μαυρα γυαλια
  υπαρχει καποιος τροπος για να βλεπεις τα γραμματα μαυρα και το φοντο ασπρο?
  (εκτος απο το copy/paste στο Notepad)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα χρειαστεί να αλλάξει όλο το φόντο στο μπλόγκ και όχι μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο.

   Διαγραφή
 6. Μετά απο αρκετή αναζήτηση ξαναβρήκα τη σελίδα. Προσπαθούσα να θυμηθώ τι είχα ψάξει και έφτασα ως εδώ και σήμερα θυμήθηκα τον συνδυασμό "γλουτένη - ψωρίαση" και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σας ξαναβρήκα. Τώρα λοιπόν που σας βρήκα μετά απο 3 σχεδόν μήνες θα γράψω όσα ήταν να γράψω. Ξανακαλώς ήρθα και ξεκινάω στο επόμενο ποστ μου. (sory, δεν το μεθόδευσα. Η γυναίκα μου έκλεισε τον browser και έχασα όλες τις καρτέλες μου. Έπαθα και έμαθα) :) (Τάσος Κ.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ετοιμο αλλά δεν χωράει εδώ..... είναι μεγάλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
  Μέρος 1ο
  Το όνομά μου είναι Τάσος. Είμαι 34 παρά τέταρτο και έζησα μια ζωή απολύτως φυσιολογική, χωρίς ασθένειες (σπάνια) μέχρι τα 24 μου. Στα 24 μου λοιπόν έπαθα ροδόχρου πιτυρίαση. Τι είναι αυτό ε? Δεν είναι επί του παρόντος, οπότε εν συντομία είναι μια ασθένεια του δέρματος, που εμφανίζεται σε πρόσωπο, χέρια κλπ, κάνει τον κύκλο της και εξαφανίζεται μετά από 2-3 μήνες. Την ίδια περίοδο άρχισαν τα πρώτα συμπτώματα ιγμορίτιδας και επίσης την ίδια περίοδο ξεκίνησε η περίεργη πιτυρίδα που έχω εδώ και 15-16 χρόνια που δεν έφευγε με την καμία. (όλα συνδέονται… μη τα προσπερνάτε….). Πριν λοιπόν ξεκινήσουν όλα αυτά (περίπου 6 μήνες πριν)μια καθαρά Δευτέρα θυμάμαι, γυρίζοντας από Αίγινα έπαθα γαστρεντερίτιδα η οποία μετά από πολλές γαστροσκοπήσεις και διάφορους γιατρούς κατέληξε να διαγνωστεί ως κατεστραμμένη χολή η οποία πήρε το δρόμο της για τα σκουπίδια με λαπαροσκοπική εγχείρηση (3 τρυπούλες στην κοιλιά που ούτε καν φαίνονται πλέον). Από τότε λοιπόν άρχισαν όλα αλλά η ζωή μου ήταν απόλυτα φυσιολογική. Έτρωγα σαν ζώο και ήμουν πάντα 63 κιλά. Σταθερά. Κάποια στιγμή πήρα μετάθεση σε μια μικρή επαρχιακή πόλη (λόγω προαγωγής) και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έγινα 32. Ιανουάριο του 2011 λοιπόν μαθαίνω κάποιο συνταρακτικό νέο οικογενειακής και οικονομικής φύσης το οποίο με στέλνει αδιάβαστο. Μέσα σε 1 βδομάδα βγάζω κάτι σπυράκια στο αριστερό μάγουλο με φαγούρα, τα οποία επεκτείνονται και στο δεξί μάγουλο. Τα γράφω κανονικά. Δεν ασχολήθηκα καθόλου, ήμουν σίγουρος ότι θα φύγουν περνάει ο καιρός λοιπόν, πάω σε γιατρό, μου δίνει αλοιφή κλπ και χάνονται οπότε η ζωή συνεχίζεται. Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στο καλάμι του δεξιού ποδιού έχω συνεχή φαγούρα στο ίδιο σημείο, όχι όμως τόσο ενοχλητική. Αυτή τη φορά δεν ασχολούμαι καθόλου. Ούτε γιατρό, τίποτα. Περνάει ο χειμώνας, μπαίνουμε στο 2012 και φτάνει ο Απρίλης του 2012 με το καλάμι του δεξιού μου ποδιού να έχει μια περιοχή διαστάσεων 5Χ10 εκατοστά περίπου γεμάτη σπυράκια που φαγουρίζαν αλλά δεν έχω δώσει ακόμα σημασία. Τέλη Απρίλη κόβω το κάπνισμα. Αρχές Μάη 2012 βγάζω παρόμοια σπυράκια στο δεξί μου χέρι (κοντά στον καρπό) τα οποία βλέπω πως εξαπλώνονται οπότε πάω σε γιατρό. Μου δίνει λοιπόν κορτιζονούχο αλοιφή….. και εκεί ξεκινάει το μεγάλο μου ταξίδι….. Απλά μου την έγραψε, μου είπε να τη βάλω για δύο βδομάδες και τέλος. Αυτό ήταν. Με έδιωξε. Λες και ήμουν απόφοιτος της Ιατρικής και γνώριζα πως την κορτιζόνη δεν την κόβεις μαχαίρι αλλά σταδιακά. Anyway, έβαλα την αλοιφή για 2 βδομάδες και μετά γεια σας. Τη σταμάτησα. 3 βδομάδες μετά, μέσα Ιουνίου ένα βράδυ (το πρώτο από πολλά) ξύπνησα στις 4 τα ξημερώματα με φαγούρα σε ολόκληρο το σώμα. Κράτησε μια ώρα. Την επόμενη νύχτα κράτησε 2 ώρες και πάει λέγοντας. 15 μέρες μετά ξέχασα τον νυχτερινό ύπνο. Μέσα Ιουλίου του 2013 πήρα αναρρωτική άδεια από τη δουλειά μου, μιας και πλέον δεν μπορούσα να κοιμηθώ ολόκληρη την ημέρα, το δέρμα μου είχε ξεραθεί σε ποσοστό 90% της συνολικής του επιφάνειας (σχεδόν ολόκληρο το σώμα δλδ) και είχα γεμίσει κοκκινίλες ΠΑΝΤΟΥ, ακόμα και στα μάτια. Είχα περιστοματίτιδα, άφθες, περιοφθαλμίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ιγμορίτιδα, φοβερά φουσκώματα, δεν μπορούσα να φάω ζυμαρικά ή να πιώ γιατί πονούσε το στομάχι μου υπερβολικά, έκανα συνεχώς διάρροιες, συν το δερματικό πρόβλημα. Τότε λοιπόν πραγματικά υποφέροντας άρχισα να περνάω τις νύχτες στο ιντερνετ ψάχνοντας απαντήσεις. Η κορτιζόνη , λέει, προκαλεί τα πάντα όλα αν την κόψεις απότομα. Ψωρίαση, αγγουρίαση, σκατίαση, τα πάντα. Ήμουν ένα παιδί που αρρώσταινε μια φορά κάθε 3-4-5 χρόνια. Το βιβλιάριό μου είχε επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τίποτα άλλο. Είχα μάθει να αφήνω το σώμα μου να τα αντιμετωπίζει όλα με τη βοήθεια βιταμίνης C και τίποτα άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. 2ο μέρος
  Και ξαφνικά αυτό! Μεγάλη ταπείνωση για μένα. Επέμενε. Με σφυροκοπούσε αλύπητα. Αποφάσισα πως ΔΕΝ θα ξανασχοληθώ με φάρμακα αν δεν υπήρχε κίνδυνος θανάτου. Κι έτσι έκανα Είχα αναρρωτική δύο μήνες. Σε άθλια κατάσταση. Πήγα σε ομοιοπαθητικό. Μηδέν. Τίποτα. Έπαθα κατάθλιψη, ήθελα να το τελειώσω με οποιονδήποτε τρόπο. Έγραφα σε φόρουμ στο ιντερνετ εκλιπαρώντας για βοήθεια. Η γυναίκα μου πραγματικά κολώνα δίπλα μου. Πέρασε ίσως τη χειρότερη φάση της μαζί μου. Απορώ πως το κατάφερε. Ειδικά όταν ξαπλωμένος στο πάτωμα , έχοντας παραδώσει τα όπλα και νιώθοντας αβοήθητος χωρίς ιχνος ψυχικής δύναμης πλέον, μονολογούσα πως δεν ήθελα να ζήσω άλλο. Πως χόρτασα, πως δεν το αξίζω, δεν θέλω άλλο. Ναι, αλήθεια, το είχα πάρει απόφαση πως αν σύντομα δε βρισκόταν κάποια λύση θα επιχειρούσα κάτι αδιανόητο για μένα. Θα έκανα κακό στον εαυτό μου. Δεν είχα καμία διάθεση να συνεχίσω να υπάρχω ειλικρινά. Δεν ένιωθα πως υπάρχω εκ των πραγμάτων. Φάντασμα. Απλά παρατηρούσα το χρόνο να περνάει. Κοιμόμουν μέσα στη μπανιέρα γεμάτη νερό γιατί με ανακούφιζε έστω για λίγο και όταν με ανακούφιζε για πολύ περνούσα ακόμα και δέκα ώρες μέσα στο νερό. Τέλος πάντων πέρασε ο καιρός και ήρθε το τέλος Αυγούστου, οπότε και με την πίεση γονιών (σημείωση οι γονείς μου όσο καιρό συνέβαιναν αυτά ζούσαν μακριά από την πόλη μου και δεν τους είχα πει τίποτα, παρά μόνο όταν πλέον τερμάτισα και ζήτησα βοήθεια από τους συγγενείς) πήγα σε κλασσικό γιατρό, έκανα εξετάσεις για τα πάντα (Έιτζ κλπ) , αυτοψία δέρματος (φοβερή αυτοψία…. Το αποτέλεσμα? «μη ειδική δερματίτιδα με ψωριασιόμορφους χαρακτήρες»….. δηλαδή τι είναι εν τέλει ρε φίλε μου? Οκ ψωρίαση είναι αλλά αν είσαι άσχετος με πτυχίο είναι μη ειδική δερματίτιδα) και ο,τι άλλο χρειαζόταν τέλος πάντων και μπήκα στη βιομηχανία των «καλών» φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή εν συγκρίσει με τη βαρύτητα της ασθένειας (δηλαδή κοινώς μη βλέπεις που έχουν προκαλέσει θανάτους κλπ… η ζωή σου θα είναι καλύτερη ακόμα και με διαλυμένο συκώτι). Έπεσα στην κυκλοσπορίνη… Μια χαρά. Έξι μήνες πέρασα ζωή και κότα. Τρελά γλέντια. Αλλά στο τέλος των έξι μηνών δε μπορούσα να ανέβω σκάλα χωρίς να νιώσω συκώτι και νεφρά να ουρλιάζουν. Έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση. Είχα διαβάσει ΤΟΝΟΥΣ άρθρων στο ιντερνετ. Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η και ξανά διατροφή. Βοτανάκια, τόνωση ανοσοποιητικού και άλλα τέτοια τσαρλατανίστικα….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μέρος 3ο
  Αποφάσισα λοιπόν να πέσω με τα μούτρα στους τσαρλατάνους. Σε εκείνους που οι γιατροί αποκαλούν μάγους, ψεύτες, λωποδύτες, τυχοδιώκτες, εξωγήινους κλπ. Έκοψα λοιπόν την κυκλοσπορίνη τον Φεβρουάριο του 2013. Μέσα σε 2 βδομάδες ήμουν πάλι όπως πριν…. Όχι ακριβώς όμως…. Πριν κόψω την κυκλοσπορίνη είχα αρχίσει αυστηρή δίαιτα. Προετοιμάστηκα. Αποτοξίνωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού (αγριοτριαντάφυλλο κλπ) και το κυριότερο? Έκοψα μέσα σε μια νύχτα αλάτι, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κρέας, ζυμαρικά, όλα τα προϊόντα σίτου, ψωμιά κλπ και οτιδήποτε περιείχε ΓΛΟΥΤΕΝΗ και ΛΑΚΤΟΖΗ. Έτσι, ενώ η ψωρίαση επέστρεψε, δεν επέστρεψε δυναμικά. Δεν μπορούσε! Ήθελε να ξεσπάσει και δεν το είχε. Είχα το πάνω χέρι. Με έριξε φυσικά για ένα μήνα μιας και το σώμα μου ήταν πήχτρα στις τοξίνες και φυσικά κουρασμένο από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Βγήκα σε αναρρωτική για τρεις μήνες. Όχι επειδή δεν μπορούσα να πάω στη δουλειά αλλά γιατί πλέον με έπιανε φαγούρα μόνο τα βράδια και δεν μπορούσα να κοιμηθώ, οπότε τη μέρα ήθελα να κοιμηθώ αρκετά για να ξεκουραστώ. Όλα εμφανίστηκαν σε ποσοστό 50% σε σχέση με το καλοκαίρι. ΤΟ ένιωθα πως ήθελε να ξεσπάσει αλλά δεν μπορούσε. Είχα όλα τα συμπτώματα αλλά μετριασμένα. Και φυσικά το γεγονός αυτό μου έδινε δύναμη. Τέλος πάντων, αρχές Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η αναρρωτική έψαξα στο ιντερνετ για καλούς ομοιοπαθητικούς που δε χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ομοιοπαθητική αλλά ενεργούν συνδυαστικά με άλλες μεθόδους. Και βρήκα μια γυναίκα σε επαρχιακή πόλη, πρώην γιατρό και πρώην διευθύντρια νοσοκομείου , καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βόννης , την οποία επισκέφτηκα και πέραν των ομοιοπαθητικών φαρμάκων μου έδωσε μια δίαιτα (στην ουσία ο,τι απέφευγα μέχρι τότε αλλά πιο συγκεκριμένη και ψαγμένη-δοκιμασμένη). Προσωπικά για να είμαι ειλικρινής είμαι της άποψης πως γενικά τέτοιου είδους γιατροί, ακολουθούν τη μέθοδο «θα σου δώσω αυτό το «φάρμακﻨκαι παράλληλα επικουρικά, για καλύτερη φυσική κατάσταση κλπ κλπ θα σου δώσω και αυτό το προϊόν το οποίο είναι π.χ. σάλια σκαντζόχοιρου « και ενώ εσύ νομίζεις πως αυτό που σε κάνει καλά το φάρμακο, στην πραγματικότητα αυτό που λειτουργεί είναι τα σάλια του σκαντζόχοιρου σε κάψουλες (λέμε τώρα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα). Θα μου πείτε γιατί να το κάνει αυτό??? Γιατί αν δεν το έκανε δεν θα είχε δουλειά. Σου δίνει κάτι που μόνο αυτός μπορεί να σου δώσει και κάτι άλλο που το βρίσκεις ελεύθερο στη φύση. Μειώνει τη σημασία του δεύτερου ώστε να παίρνεις και τα δύο από αυτόν άσχετα αν το πρώτο πολλές φορές πολύ πιθανόν να είναι placebo.  Συνεχίζω λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μέρος 4ο
  Μέχρι τον Μάη ήμουν περδίκι και μέχρι σήμερα έχω που και που κάμποση φαγούρα που δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής μου (φυσικά έχω ΠΑΝΤΑ εκείνη την πιτυρίδα που αποδείχτηκε ψωρίαση αρκετά χρόνια μετά) . Το σώμα μου είναι πεντακάθαρο. Μόνο η φαγούρα έχει μείνει αλλά πιστέψτε με θα βρω τη λύση και σε αυτό είμαι σίγουρος. Αλλά σας έκρυψα κάτι……. Αρχές Μαΐου του 13 επισκέφτηκα έναν τσαρλατάνο σε κάποιο μικρό χωριουδάκι…. Ο οποίος μου πούλησε μια αλοιφή από εκείνες τις τσαρλατανίστικες τις παλιαλοιφές του σατανά. Ο τυπάκος ήθελε να διατηρήσει πλήρως την ανωνυμία του. Σπουδαγμένος. Πολιτικός Μηχανικός εκ Βερολίνου (γνωρίζετε τη μανία των Γερμανών με τα βότανα? Ναι, χαμός). Μου είπε πως βάζει μέσα ένα σκουλήκι. Για μένα έβαλε τρία λέει…… Την πλήρωσα 50 ευρώ το βαζάκι και πήρα τρία βαζάκια (δεν μου περισσεύουν τα λεφτά υπόψη. Χαμηλόμισθος του κερατά). Δεν τα χρησιμοποίησα. Φοβήθηκα. Ώσπου μια μέρα του Μάη έβγαλα σπυράκια στο εσωτερικό του αγκώνα μου και το βράδυ σκέφτηκα να βάλω λίγη από δαύτη… Θαύμα…. Το πρωί δεν υπήρχε τίποτα. Από τότε όποτε βγάζω σε κάποια περιοχή του σώματός μου σπυριά έτοιμα για ξέσπασμα, βάζω λίγη αλοιφή και την επόμενη μέρα δεν υπάρχει τίποτα. Παράλληλα έφτιαξα και μια δική μου αλοιφή με υλικά που βρήκα σε διάφορα αρθράκια (ξένα ως επί το πλείστον), η οποία όχι μόνο ηρεμεί και σβήνει τα σημάδια πολύ γρήγορα αλλά κάνει και το δέρμα απολύτως φυσιολογικό. Αυτό για την ιστορία. Μην μπείτε στη διαδικασία να ρωτήσετε ποιος και που. Ο ανθρωπάκος μου το είπε ξεκάθαρα «δε θέλω δημοσιότητα δε θέλω τίποτα. Δεν θέλω να καταλήξω σαν τον φραπελιά. Μη με ευχαριστήσεις, δε θέλω τίποτα. Πλήρωσέ με και αν ποτέ χρειαστείς ξανά ξέρεις που θα με βρεις. Τίποτα άλλο.». Και αυτό ήτανε… Αφού λοιπόν έχω βρει το δρόμο μου και το παλεύω το θέμα πέφτω σε αυτό το site και διαβάζω για τον Candida. Και αρχίζω να ψάχνομαι και πέφτω σε 100άδες άρθρα σχετικά που συνδέουν τον Candida με άπειρες ασθένειες του ανοσοποιητικού. Και έχω μπροστά μου άλλη μια πρόκληση. Το φάρμακο για τον Candida. Σίγουρα όχι από Ευρώπη βέβαια…. Τέτοια πράγματα του σατανά δεν τα δέχεται η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Εδώ μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα. Αλλού μάθανε να θεραπεύουν. Ποτέ δεν ξέρεις. Εγώ ελπίζω και πραγματικά μια φωνούλα μέσα μου λέει πως ο Candida , ο οποίος ζει μέσα μου χαλαρά (έκανα τεστ) ίσως λύσει αρκετά από τα προβλήματά μου. Να θυμάστε κάτι: Ιατρική είναι αυτό που η φαρμακοβιομηχανία ΘΕΛΕΙ να ξέρει ο γιατρός. Και φυσικά αυτό είναι που διδάσκεται ο γιατρός. Ο σκοπός είναι το χρήμα. Εκτός αν πιστεύετε πως οι ιδιοκτήτες της Pfizer ή της Novartis καίγονται για το αν πάνω σε αυτό τον πλανήτη ζουν 5 δις ή 4 δις ή πέθαναν οι μισοί από εμάς. Μην κοροϊδευόμαστε. Υπάρχει ένα πλάνο που αφορά το οικονομικό μέρος, υπάρχει ένα πλάνο που αφορά τη διατήρηση του πληθυσμού της γης σε ελέγξιμα επίπεδα, υπάρχουν και άλλα πλάνα που δεν χαρακτηρίζονται σε καμία περίπτωση απο το ενδιαφέρον κάποιου για το αν αύριο θα ζείτε ή όχι. Σίγουρα όμως χαρακτηρίζονται απο το ενδιαφέρον κάποιων για το πώς θα πάρετε όσο περισσότερα φάρμακα γίνεται. Στην τελική έχετε δει ποτέ εταιρία που στους στόχους της για το επόμενο οικονομικό έτος έχει μείωση των εσόδων κατά 10%? Μπα…… αύξηση????? ΝΑΙ. Και πως θα καταφέρουμε αύξηση ρε παιδιά???? Τα συμπεράσματα δικά σας. Να σκέφτεστε διαρκώς. Πάντα υπάρχει μια απάντηση μπροστά στα μάτια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το δίδαγμα λοιπόν για μένα , μέσα σε αυτό το σλυντομο μέχρι στιγμής ταξίδι ήταν το εξής απλό: Το σώμα μας, καλώς ή κακώς ΔΕΝ αντέχει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Το σώμα μας δεν κατασκευάστηκε απο τη φύση με σκοπό να πίνει Coca Cola, να καπνίζει τσιγάρο, να ψοφάει στα γλυκά, να ξενυχτάει, να μην ξεκουράζεται , να οργιάζει απο καμμένα λίπη κλπ. Δεν έχουμε κατασκευαστεί με αυτή τη φιλοσοφία και ως εκ τούτου είναι απολύτως λογικό κάποια στιγμή το σώμα να ξεσπάει. Να χτυπάει καμπανάκι. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής μας είναι άκρως επιβαρυντικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. ΔΕΝ είναι δυνατόν, τουλάχιστον για μένα προσωπικά να συνεχίσω να ζω με τον τρόπο που συνηθίζεται πλέον να ζούμε. Ο Δυτικός τρόπος ζωής σκοτώνει. ΤΕΛΟΣ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλες οι πληροφορίες προς τούτο κυρίες και κύριοι βρίσκονται εκεί έξω σκόρπιες. Κανείς δε θα σου πει μην τρως ψωμί γιατί περιέχει γλουτένη και η γλουτένη κάποια στιγμή πιθανότατα θα ωθήσει τον οργανισμό σου στη δυσανεξία, στη συνέχεια δεν θα μπορεί να χωνευτεί, θα πηγαίνει στο έντερό σου, θα δημιουργεί βλέννα, η οποία θα εμποδίζει το έντερο να λειτουργήσει κανονικά, γεγονός που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σου κτλ κτλ με αποτέλεσμα μια μέρα να αποκτήσεις ψωρίαση, την οποία οι γιατροί θα αντιμετωπίζουν ως δερματοπάθεια και θα σε φορτώσουν φάρμακα που θα σου προκαλέσουν 10 άλλες ασθένειες αλλά.... μην ξεχνιέσαι... θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σου, κι ας ήταν αυτό δυνατό κόβωντας απλά... τη γλουτένη. Καλό ε??? Ακούγεται δύσκολο αλλά όταν καταλήξεις να κάνεις χημειοθεραπεία για να αντιμετωπίσεις την ψωρίαση θα σου φανεί παιχνιδάκι. Είμαστε ο,τι τρώμε. Αυτό έμαθα και έτσι θα ζω στο εξής. Διατροφή, γυμναστική (τουμπάνιασμα για την ακρίβεια - ήμουν πάντα αδύνατος και χωρίς ίχνος μυ και πλέον μέσα σε 3 μήνες βλέπω το σώμα μου να κανει άλματα με το γυμναστήριο), καλή διάθεση και αναζήτηση σκέψεων - προβληματισμών. Όλα αυτά, αγκαλιασμένα απο αγάπη και στοργή... είναι ζωή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τάσο , αναρτήθηκε ως http://episthmi.blogspot.com/2013/10/blog-post_4341.html

   Αν νομίζεις ότι θέλεις να αλλάξεις κάτι ελευθερα

   Διαγραφή
 13. Τάσο καλησπέρα, διάβασα την ιστορία σου και πραγματικά σε θαυμάζω την αναδημοσίευσα εδώ.

  http://fytro.wordpress.com/2013/10/18/ο-δυτικός-τρόπος-ζωής-σκοτώνει/

  Πιστεύω οτι θα πρέπει να πάρεις συμπληρώματα Ω3 και Β complex, όπως και να δεις την D3, βοηθάν αρκετά και τα βόταν για το συκώτι, όπως γαιδουράγκαθο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παιδια λεγομαι Γιαννης Καραγιαννιδης,δουλευω στο Δημοσιο και παιζω ποδοσφαιρο ερασιτεχνικα.Θελω να στηριξω τον Τασο σχετικα με την γλουτενη.Ειχα πονο στο εντερο επι 8 χρονια και ως δια μαγειας εξαφανιστηκε καθε πονος οταν εδιωξα δια παντος την γλουτενη απο την ζωη μου.Ουτε ζεα ουτε τιποτα.Ως δευτερο ¨συμπτωμα΄΄ βελτιωθηκε απιστευτα η αντοχη μου στο ποδοσφαιρο,μειωθηκαν ΑΙΣΘΗΤΑ οι τραυματισμοι,οι κραμπες και οι φλεγμονες,δουλευω με καθαροτερο μυαλο στο γραφειο.Αυτο που κανω ομως οταν τρωω δημητριακα,καρπους κτλ ειναι να τα ετοιμαζω με αναλογο μουλιασμα,δηλαδη με ξυδι,λεμονι η αλατι.Αναλογα την τροφη,και παραλληλα παιρνω ενζυμα.Μαντεψτε!Σωστα!Ουτε αερια,ουτε φουσκωματα,ρεψιματα,καουρες,τιποτα.Τα ποδια μου τα νιωθω παναλαφρα.Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι οι τηγανιτες πατατες που δεν περιεχουν γλουτενη ειναι υγιεινες.Καθολου!Την δε βρωμη και το ρυζι τα ανεχομαι πολυ καλα,οπως και το καλαμποκι,αρακα,πατατες κτλ.Πολλα τροφιμα θελουν μουλιασμα αποβραδις και καλο μαγειρεμα χωρις λαδι αν γινεται.Σας ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Γιάννη , έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή. Τα ένζυμα είναι το πρώτο στη διατροφή μιας και είναι οι μονάδες που μας βοηθούν να διασπάσουμε τις τροφές και κατα δεύτερο είναι οι ενδιάμεσοι για ΟΛΕΣ τις λειτουργίες του οργανισμού. Όσο για τον Τάσο δες το ποστ
   http://episthmi.blogspot.com/2013/10/blog-post_4341.html
   Θα χαρώ τις όποιες παρατηρήσεις και εμπειρίες σου και στα υπόλοιπα πόστ

   Διαγραφή
 15. συγχαρητήρια για τη μετάφραση και τη σκληρή σου δουλειά! Μόνη ένσταση: Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξει το σκούρο φόντο του μπλογκ σε κάτι ανοιχτόχρωμο και τα γράμματα να γίνουν σκούρα για πιο ξεκούραστη ανάγνωση. (είδα που το έγραψε κι ένας παραπάνω, και απλά θα ήθελα να επαυξήσω..) ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πέρασαν 9 μήνες απο τότε που διάβασα πρώτη φορά αυτό το άρθρο και ξαναδιαβάζοντάς το σήμερα αντιλήφθηκα πόσο δίκιο έχεις. Ίσως αυτό που με βοήθησε αρχικά, όταν το σώμα μου βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση ήταν ΚΑΙ η αποφυγή της γλουτένης ως πρόσθετο μέτρο αλλά ΚΑΙ η σόγια. Σήμερα πλέον δοκιμάζοντας μέρα με τη μέρα τι με ενοχλεί (αφού έχω καταφέρει να καθαρίσω το σώμα μου σε κάποιο βαθμό -τοξίνες κλπ) παρατηρώ πως όντως η σόγια μου δημιουργεί θέμα. ΤΟξινώνει τον οργανισμό μου. Επίσης έκανα ένα πειραματάκι και για μια μέρα ψόφησα στη γλουτένη. Τίποτα. Δεν είχα κανένα απολύτως σύμπτωμα (το πως το δοκίμασα ήταν αστείο βέβαια... Τρομαγμένος απο το πιθανό αποτέλεσμα δοκίμασα να ξεκινήσω τη χυλοσιτοδίαιτα για 5 μέρες. Το κατάφερα για μια μέρα. Λεπτό παραπάνω. Δύσκολο. ΑΠοφάσισα να ακολουθήσω κάποια στιγμή για λίγο μια πιο "μηχανική" μέθοδο καθαρισμού του εντέρου). Αντιλαμβάνομαι πως η αποφυγή της γλουτένης είναι αποτελεσματική όταν πλέον υπάρχει το θέμα κορυφωμένο. Όταν καταφέρεις να επαναφέρεις το σώμα σου σε κάποιο σημείο που ελέγχεται η κατάσταση, πλέον δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος αποφυγής αλλά ούτε και λόγος κατάχρησης. Παν μέτρον άριστον. Φυσικά μέχρι σήμερα έχω εφαρμόσει τα περι Ω3, γαϊδουράγκαθο κλπ κλπ 9 μήνες μετά.... σωστότατο το αρθράκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συνιστούσα το διάβασμα της http://episthmi.blogspot.com/2013/10/zeia.html . Όλες οι γλουτένες δεν είναι ίδιες. Η γλουτένη που βασικά ενοχλεί προέρχεται από το λεγόμενο hard wheat το εξαπλοειδές που συνήθως κυκλοφορεί ως σκληρό αλεύρι και δεν έχει καμμία σχέση με το durum wheat τετραπλοειδές , απόπου γίνονται τα ζυμαρικά ή το μονόκοκκο τον παλιό καπλουτζά. Στη γλουτένη του hard σιταριού έχει αναπτυχθεί μια πρωτεϊνη η λεγόμενη 33-μερής που δεν διασπάται ούτε με τα οξέα ούτε με τα ένζυμα. Αυτήν δημιουργεί και όλα τα προβλήματα μιας και μπαίνει στο αίμα και δημιουργεί το "διαρρέον έντερο" αλλά και την αθηρωματική πλάκα.( Το μεγαλύτερο μέρος των σιταριών που παράγουν σκληρό αλεύρι είναι εισαγώμενο). Η 33-μερής γλουτένη δεν δημιουργείται όταν φτιάξεις το ψωμί με προζύμι. Είναι τελείως διαφορετικά τα ένζυμα του προζυμιού από τα ένζυμα της κλασσικής μαγιάς μπύρας. Όσο για τη σόγια , παλιά οι Κινέζοι την χρησιμοποιούσαν αφού πρώτα την άφηναν να ενζυμοποιηθεί όπως τα όσπρια. Το πρόβλημα της σόγιας σήμερα είναι διπλό, Δεν ενζυματοποιείται και το 95% της σόγιας που κυκλοφορεί είναι γενετικά τροποποιημένη , η λεγομενη roundup-ready. To roundup που παραμένει στη σόγια χτυπά στα καλά βακτήρια του στομάχου που παράγουν τα ένζυμα. Επιδρά επίσης στη χηλοποίηση (κατακράτηση) σημαντικών ιχνοστοιχείων που θέλει ο οργανισμός. Τα κάνει μη βιοαπολήψιμα.

   Διαγραφή
 17. mavran γεια χαρα Περιττο να πω ποσο διαφωτιστικα ειναι τα αρθρα σου .θελω να κανω καποιες ερωτησεις.Η δυσανεξια στην γλουτενη ειναι το προσταδιο του ευρεθιστου εντερου και αυτο με την σειρα του ειναι το προσταδιο του διαπερατου εντερου?Τι εξετασεις κανεις για διαγνωση επισημη η δεν μπαινεις σε αυτη την διαδικασια και κοιτας τα συμπτωματα/ Επειτα λες οτι 33-μερής γλουτένη δεν δημιουργείται όταν φτιάξεις το ψωμί με προζύμι, μηπως ενοεις οτι η οτι 33-μερής γλουτένη απενεργοποιειται με το προζυμη ? Ολα τα ζυμαρικα γινονται απο durum wheat τετραπλοειδές? Πως το αναγνωριζεις ?Αλπλα ζητας πλαιο σπορο μαλακου σταριου η durum wheat τετραπλοειδές?Ειναι σωστο καποιος που πασχει απο τα ανωτερω να χρησιμοποιει durum wheat ? Ποια δημιτριακα δεν εχουν προλαμίνες, λεκτινες, και φυτατες η πως μπορουμε να τις απενεργοποιησουμε [ισως με μουλιασμα]/? Φαγοπυρο, κεχρι, ειναι ok Πολλες οι ερωτησεις. Παρεμπιπτοντως σημερα η διαγνωση που ειχα κανει για ψωριακα νυχια επιβεβαιωθηκε και απο την δερματολογο, απλα ειναι αρχικο σταδιο Περιμενω Ευχαριστω !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στη περιγραφή των σταδίων από δυσανεξία σε κοιλιοκάκη θαλεγα ότι έχεις δίκιο. Υπάρχουν τα λεγόμενα ELISA τεστ για τη γλουτένη.
   http://www.elisa-tek.com/diagnostic-testing-kits/food-allergens/

   Το προζύμι έχει διαφορετικά ένζυμα που διασπούν την 33-μερή γλουτένη κάτι που δεν κάνει η κλασσική μαγιά μπύρας. Η παραγωγή ψωμιού με προζύμι είναι μπελαλίδικη υπόθεση και γιαυτό εγκαταλείφθηκε από τις νοικοκυρές εδώ και χρόνια.
   Τα ζυμαρικά με νόμο παράγονται από durum wheat. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στην ανάρτηση http://episthmi.blogspot.gr/2013/10/zeia.html
   Ολα τα δημητριακά έχουν τους αμυντικούς τους μηχανισμούς έναντι των εντόμων μιας και τα αποθηκεύουμε πριν τη χρήση τους ( το σιταρι έχει τη γλοιαδίνη το κριθάρι τη χορδεϊνη , η σίκαλη τη σικαλίνη το καλαμπόκι τη ζεϊνη και η βρώμη την αβενίνη) και το μούλιασμα πάντα βοηθάει. Το φαγόπυρο και το κεχρί είναι ψευτοδημητριακά και φυσικά βοηθάνε πολύ καλύτερα από τα κλασσικά δημητριακά.

   Διαγραφή
 18. Απ οτι καταλαβαινω δεν ειναι ευκολο κανεις να διορθωσει το εντερικο συστημα, θα ζητησω βοηΘεια απο Μαριαννα. Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Όλα τα τρόφιμα ελέγχονται και ειδικά οι εταιρείες παραγωγής τους εξονυχιστικά και σε σχεδόν καθημερινή βάση η χρήση συντηρητικών υπάρχει συνέχεια και σε όλα σχεδόν τα προϊόντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. καλησπερα σε ολους.Πασχω απο δυο αυτοανοσα,υποθυροειδισμο και λευκη.Ετσι αποφασισα να βγαλω την γλουτενη απο την διατροφη μου εδω και 7 ημερες.Δεν εχω καταλαβει ομως τι συμπληρωματα θα με βοηθησουν πραγματικα.Τα ενζυμα,Ω3 λιπαρα,Β complex,D3; Γιατι δεν μου αρεσουν και πολυ αυτα.Μπορει καποιος να μου εξηγησει ποιο να παρω;Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Σελήνιο, σίδηρο, ροδιόλα για τον θυρεοειδή.Β-complex και ξεχωριστά paba και Β12 για ττην λευκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση. Αν παρω Β-complex, paba και Β12 για την λευκη θα θεραπευθω; και για ποσο διαστημα να τα παρω; αυτες οι βιταμινες αναπληρωνουν την γλουτενη ή δρουν ανεξαρτητα;

   Διαγραφή
  2. Παίρνω ένα χρόνο περίπου paba και b12 για την λεύκη μου και έχω αρχίσει να βλέπω αποτελέσματα..το μόνο που με βοήθησε.

   Διαγραφή
 22. σημερα πρωτη φορα δοκιμασα ψωμι ζυμωτο που εφτιαξα με 1/3αλευρι ζεας 2/3 λευκο αλευρι για ολες τις χρησεις και μετα απο λιγη ωρα αρχισα να βγαζω κοκκινιλες μεγαλες στο προσωπο εκτος απο το μετωπο.εχετε καποια εξηγηση για αυτο;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πιθανότερο αλλεργία στη γλουτένη. Αλεύρι λευκό και αλεύρι ζέας αμφότερα περιέχουν γλουτένη.
   http://healthfoxx.com/gluten-allergy-symptoms-test-signs-diet-in-adults-children/

   Διαγραφή
 23. Καλησπέρα. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Για τη σόγια συμφωνώ απόλυτα. Σχετικά με τη γλουτένη,δεν είδα πουθενά στο άρθρο αναφορά στην ιδιότητά της να επικάθεται στα εγκεφαλικά κύτταρα,προκαλώντας μακροπρόθεσμα "πνευματική οκνηρία" (αποχαύνωση).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετικά διαφωτιστικός ο Dr Perlmutter στο Grain Brain
   http://www.slideshare.net/caspasee/grain-brain-david?related=1

   Διαγραφή
 24. Να είστε όλοι καλά για την ενημέρωση. Είναι τραγικό, το λιγότερο που μπορώ να πω, να ψάχνουμε οι ίδιοι και να κάνουμε τους γιατρούς πληρώνοντας άλλους που θα έπρεπε να κάνουν την δουλειά τους (για λειτούργημα ούτε λόγος). Φαντάζομαι για όλους είναι το ίδιο πονεμένη ιστορία και δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Βοηθάω ένα συγγενικό μου πρόσωπό να απαλλαγεί από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης με την σωστή διατροφή. Παράλληλα έχουμε βάλει συμπληρώματα βιταμινών (D3, μαγνήσιο, ασβέστιο, Κ2, Β-complex) ώστε να αποκαταστήσουμε τις χαμένες βιταμίνες (δημιουργήθηκε οστεοπενία - αν είναι δυνατόν), μιας και οι γιατροί δεν είχαν καν την καλοσύνη να σταματήσουν την διάρροια και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία. Θεωρείτε πως πρέπει να συμπληρωθούν και ένζυμα ή να επικεντρωθούμε στην σωστή διατροφή; Ποιά η γνώμη σας για τις βιταμίνες ως συμπληρώματα και ποιά ένζυμα προτείνεται σαν συμπλήρωμα για την κοιλιοκάκη; Όλα τα ένζυμα που κυκλοφορούν σαν σκευάσματα είναι ασφαλή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Επίσης να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Έχει ψάξει κανείς αποκατάσταση με τη βοήθεια υπεροξειδίου του υδρογόνου ή μπεντονίτη αργίλου; Υπάρχει κάποια ενημέρωση για αυτά; Τα έχει δοκιμάσει κάποιος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Διαβάζω το άρθρο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον , αλλά με απλά Ελληνικά και όχι σε παραπομπή ξένων άρθρων , μπορεί κάποιος να μου πει τι διατροφή μπορούμε να κάνουμε για κοιλιοκάκη και διαρρέοντος εντέρου , κάνοντας αναφορά ονομαστικά σε τρόφιμα .Αφού η έλλειψη γλουτένης δεν αρκεί ως θεραπεία ?? .Και η διατροφή SCD από τι αποτελείται ,ονομαστικά παρακαλώ πολύ ! Γιατί ναι μεν αλλά καταμπερδευτήκαμε βρε παιδιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://scdlifestyle.com/about-the-scd-diet/ Δώσε Google translate αν δεν γνωρίζεις αγγλικά

   Διαγραφή
 27. mavran συγχαρητήρια για την προσφορά σου στον κόσμο με το υπέροχο Blog σου.
  Μήπως έχεις καταλήξει κάπου αναφορικά με το ευερεθιστο έντερο?
  Έχω κάνει τα πάντα(απο διατροφή μέχρι και βότανα) αλλά..καμία βελτίωση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Greener ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Υπάρχει μια ασυνήθιστη θεραπεία για την οποία δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά κερδίζει έδαφος και στη μοντέρνα ιατρική.
   Η διατροφή πάει χέρι-χέρι με την εντερική χλωρίδα και αυτό κανει η μέθοδος του Borody. Στην αρχή αμφισβητήθηκε πολύ αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα υπάρχει γιατρός που να την χρησιμοποιεί. Λέγεται Fecal Microbiota Transplantation και μπορείς να διαβάσεις στους πιο κάτω σύνδεσμους που χρησιμοποιείται.
   1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3742951/
   2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4284325/

   Διαγραφή
 28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία

  Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία από τον Jon Rappoport Λογική: "Η ελευθερία ενυπάρχει μέσα στο άτομο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλ...