Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ


Τα οιστρογόνα είναι βασικά γυναικείες ορμόνες.Αλλά τα αποτελεσματά τους εκτείνονται πέρα από το αναπαραγωγικό σύστημα.Παράγονται στις ωοθήκες [και σε μικρές ποσότητες από το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα],και ταξιδεύουν διαμέσου του σώματος στους ιστούς που διαθέτουν οιστρογονικούς υποδοχείς και προάγουν τη νεανική συμπεριφορά των κυττάρων.
Τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα και οι γενετήσιοι ιστοί είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε οιστρογονικούς υποδοχείς.Διάθεση, μνήμη και γνωσιακή δραστηριότητα,όλα υποστηρίζονται από την οιστρογονική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.Καθως οι γυναίκες εισέρχονται στα 40, οι ωοθήκες αρχίζουν να ατροφούν και τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται.Τελικά οι ωοθήκες αδρανούν εντελώς και τα επίπεδα των οιστρογόνων μηδενίζονται και έρχεται η εμμηνόπαυση.Το ακριβές χρονικό σημείο εξαρτάται από την καθε γυναίκα χωριστά.Μερικές γυναίκες βιώνουν μια σταδιακή μείωση στα οιστρογόνα από 10-15 χρόνια , μερικές βιώνουν μία πιό σύντομη αλλά πολύ πιο έντονη μετάβαση.Για πολλές η απομείωση είναι απότομη.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να επέλθει κάποια στιγμή από τα τέλη των 30 – τέλη των 50 αν και ο μέσος όρος είναι 51 ετών.Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν οι γυναίκες βιώνουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εξάψεις και αϋπνία.Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν καθως το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.
Αν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέσουν ξαφνικά (πχ χειρουργική εμμηνόπαυση) ή έχουν μεγάλη διακύμανση τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.Οι γυναίκες της Δυσης έχουν πιό έντονα συπμτώματα από τις Γιαπωνέζες.Η  πιθανή αιτία βρίσκεται στα φυτο-οιστρογόνα.
Τα καλά νέα είναι ότι καθώς το σώμα συνηθίζει σε μικρότερα επίπεδα οιστρογόνων τα συμπτώματα ελαττώνονται.Τα κακά νέα είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία.Η ανεπάρκεια οιστρογόνων έχει σαν αποτέλεσμα ξηρότητα κόλπου,ατροφία των οργάνων αναπαραγωγής , χαλάρωση δέρματος,κατάθλιψη,απώλεια μνήμης,τριχόπτωση,μειωμένη σεξουαλική διάθεση και επιταχυνόμενη απώλεια οστικής μάζας.Εκτός από τις εξάψεις που μειώνονται , τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας των οιστρογόνων δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και γίνονται χειρότερα.Το πιο σημαντικό είναι η συνεχιζόμενη απώλεια οστικής μαζας.
Τα συμπτώματα και οι παρενέργειες της ανεπάρκειας των οιστρογόνων αποφεύγονται , αντικαθιστώντας την απώλεια των οιστρογόνων με ορμονοθεραπεία.Αλλά όπως με κάθε ορμονοθεραπεία,θα πρέπει να διατηρηθεί η φυσική ισορροπία του σώματος.Εκεί είναι που η συμβατική ορμονοθεραπεία έχει κάνει λάθος.

ΟΙΣΤΡΟΛΗ : Το ξεχασμένο οιστρογόνοΤο γυναικείο σώμα παράγει τριών ειδών οιστρογόνα.Οιστρόνη (Ε1),Οιστραδιόλη (Ε2),Οιστρόλη(Ε3).Οι Ε1 και Ε2 είναι τα πιο ισχυρά και βιολογικώς ενεργά οιστρογόνα, ενώ το Ε3 είναι σχετικά ασθενές οιστρογόνο.Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η παραδοσιακή ιατρική την έχει κατά μεγάλο μέρος αγνοήσει και έχει εστιαστεί στις υπόλοιπες.Αυτό έχει αποδειχθεί ενα ΚΡΙΣΙΜΟ λάθος.

Επειδή τα Ε1 και Ε2 έχουν ισχυρή τάση προαγωγής της κυτταρικής διαίρεσης , έχουν αμφότερα ικανότητα παραγωγής καρκινικών κυττάρων.Η Ε3 (Οιστριόλη) από την άλλη πλευρά λειτοπυργεί σαν φυσικός προληπτικός αντικαρκινικός παράγοντας.Μπλοκάρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού και των άλλων ιστών πλούσιων σε ανάγκες οιστρογόνων.

Η Ε3 είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη στην Ευρώπη σαν προληπτική θεραπεία του καρκίνου και σαν πρώτη επιλογή για την οιστρογονική ορμονοθεραπεία.Στις ΗΠΑ τα πιο διαδεδομένα συνταγογραφούμενα φάρμακα (Premarin,EstraDerm,Estrace) για την αναπλήρωση της ανεπάρκειας οιστρογόνων δεν περιέχουν το αντικαρκινικό Ε3.Αντιθέτως περιέχουν συνθετικές μορφές Ε1 και Ε2.Στα σαράντα χρόνια που αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν ευρέως , η συχνότητα της εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Αμερική έχει αυξηθεί από 1/30 γυναίκες σε 1/8 γυναίκες.

Ορμονοθεραπευτική υποκατάσταση (HRT) και Καρκίνος του στήθους.
  Το 2002 το WHI (Womans Health Initiative) , σε μία μακρόχρονη μελέτη των αποτελεσμάτων της HRT που περιελάμβανε 161,000 γυναίκες σταμάτησε απότομα όταν βρέθηκε ότι η HRT προκαλούσε σημαντική αύξηση΄καρκίνου του στήθους.Η μελέτη αυτή δεν ήταν το πρώτο στοιχείο της σύνδεσης μεταξύ αυτών των φαρμάκων και του καρκίνου του στήθους,υπήρχαν και άλλες μεγάλης κλίμακας μελέτες δημοσιευμένες το 1995 και 1997 που είχαν βρεί την ίδια σύνδεση.Αλλά οι δύο αυτές μελέτες δεν είχαν την ίδια δημοσιότητα με αυτή του 2002.(Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ προσδιορίζουν ποιά ιατρικά ευρήματα θα πρέπει να λάβουν της προσοχής μας).
   Η μελέτη του 2002 ήταν πρωτοσέλιδο και υπολογίζεται ότι κάθε γυναικολόγος είχε κλείσει το τηλεφωνικό του κέντρο την εβδομάδα της δημοσίευσης.Αν και η αλήθεια είναι ότι οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερες γυναίκες απότι ο καρκίνος του στήθους , οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τον καρκίνο του στήθους παρά για τις καρδιακές παθήσεις. Εκατομμυρια γυναικων που επαιρναν το Premarin και το Provera ηταν σε πανικο οταν εμαθαν οτι οι ορμονες οι οποιες τους συνταγογραφουνταν, θα μπορουσαν να τους αυξησουν την πιθανοτητα αναπτυξης της φοβερης ασθενειας του καρκινου.

Τα επόμενα δυο χρόνια τα άσχημα νέα συνέχισαν να έρχονται στο προσκήνιο απο την (WHI).Oι ερευνητές βρήκαν οτι η πιο κοινή αγωγή της ορμονικής υποκαταστάσης HRT (Premarin και Provera, και μερικές φορές ονομαζόμενο PremPro) επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιολογικές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και έμφραγμα του μυοκαρδίου.Ενα μικρότερο κομμάτι του πειράματος, το οποίο χρησιμοποιούσε οιστρογόνα Premarin χωρίς προγεστίνη (η χημική μορφή της προγεστερόνης) βρηκαν οτι τα τεχνητά οιστρογόνα μόνα τους, δεν ήταν τόσο επικίνδυνα οσο ο συνδυασμός τών Primera/Provera,που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Οι ίδιοι οι ερευνητές ήταν τόσο πεπεισμένοι οτι τα οφέλη τών Primarin και Provera δεν  αξίζαν τον κίνδυνο και σταμάτησαν πρόωρα το πείραμα, για ηθικούς λόγους ώστε οι γυναίκες που παίρναν μέρος να μπορέσουν να σταματήσουν την θεραπεία.Σαν αποτέλεσμα απο την έρευνα της WHI, πολλές γυναίκες και οι γιατροί τους τώρα είχαν φοβηθεί για την ορμονική υποκστάσταση γενικά.Πολλές γυναίκες τώρα απείχαν απο τα ωφέλη της ορμονικής υποκατάστασης απο φόβο για τις παρενέργειες και τους κινδύνους.
Ενα σημαντικό σημείο αυτης της ιστορίας είχε αγνοηθεί απο ιατρικής πλευράς. Η έρευνα της WHI δεν απέδειξε οτι η ορμονική υποκατάσταση ήταν ανθυγιεινή και επικίνδυνη.Βρήκε οτι ειδικά η HRT στην οποία χρησιμοποιείται το Premarin και το Provera είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη.Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο. Αυτά τα φάρμακα παραβιάζουν όλα τα κριτήρια ασφαλειας και αποτελεσματικότητας. Χρησιμοποιούν ορμόνες που είναι ξένες πρός το σώμα και καταστρέφουν την ορμονική του ισορροπία.
Το Premarin είναι ενα τεχνητό συζευγμένο οιστρογόνο το οποίο προέρχεται απο έγκυους φοράδες- εξού και το όνομα.Pre(gnat)mar(e`s)(ur)in(e). Οπως μπορείτε να φανταστείτε τα οιστρογόνα τών αλόγων είναι πολύ ισχυρότερα απο αυτά τών ανθρώπων. Το Premarin είναι κυρίως η επικίνδυνη μορφή των οιστρογόνων  της οιστρόνης χωρίς την εξισορρόπιση της οιστρόλης. Κατα την γνώμη μου δεν έχει καμμία θέση στο ανθρώπινο σώμα. Η Provera αν και υποτίθεται οτι είναι                             « προγεστερόνη», δεν έχει καμμία σχέση με την προγεστερόνη αλλά ειναι η τεχνητή ορμόνη προγεστίνη.
Αν και δεν είμαι υποστηρικτής αυτών των φαρμάκων, πιστεύω ότι τα γεγονότα της έρευνας παρουσιάστηκαν εσφαλμένα μένα συναισθηματικό τρόπο που προκάλεσε πολυ ανησυχία για τα εκατομμύρια των γυναικών που έπαιρναν το φάρμακο.
Στη μελέτη της WHI , το ρίσκο απόκτησης καρκίνου του στήθους για αυτές που έπαιρναν Premarin και Provera εμφανίστηκε νάναι 34% υψηλότερο από εκείνες που έπαιρναν πλασέμπο.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα έχουν 34% πιθανότητα να αποκτήσουν καρκίνο του μαστού.Στη μελέτη , οι γυναίκες που έπαιρναν HRT είχαν εμφάνιση λιγότερο από 2% να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους.Ανάμεσα σε αυτές που έπαιρναν τα φάρμακα , 1.9% εμφάνισε καρκίνο του στήθους έναντι 1.5% από αυτές που έπαιρναν πλασέμπο.Παίρνοντας Premarin και Provera , οι γυναίκες στη μελέτη αύξησαν το πραγματικό ρίσκο κατά 0.4%.Αν το δουμε διαφορετικά η χρήση του HRT ήταν υπεύθυνη  για επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου 4 στις 1000 γυναίκες.
Η μελέτη αυτή είναι κλασσική περίπτωση για το πως οι στατιστικές της ιατρικής χειραγωγούνται για να προκαλέσουν εντύπωση.Δεν ήταν μόνο οι εσφαλμένες στατιστικές όπως παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας στα Media.Ήταν η γρήγορη και επιπόλαια κάλυψη της κρίσιμης διαφοράς μεταξύ των τεχνητών ορμονών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη και των άλλων φυσικών ορμονών της HRT,όπου πολλά από τα Media έκρυψαν το γεγονός ότι στην ίδια μελέτη η HRT κατάφερε να μειώσει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου,κατάγματα γοφού,σπονδύλων και οστεοπόρωση.
Για να συνοψίσουμε , εδώ είναι τα πραγματικά δεδομένα για την ορμονική υποκατάσταση (HRT)  που χάθηκαν στη τρέλλα των media για την κακόφημη πλέον WHI μελέτη:
1.       Η ορμονική υποκατάσταση προσφέρει σημαντικά αντι-γηραντικά οφέλη
2.       Premarin &Provera περιέχουν ορμόνες που είναι επικίνδυνες και ξένες προς το ανθρώπινο σώμα και η χρήση τους συνοδεύεται με κινδύνους υγείας.
3.       Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να μειωθούν και τα οφέλη να μεγιστοποιηθούν όταν η ορμονική υποκατάσταση χορηγείται με τρόπο ώστε νάναι φυσική , ισορροπημένη και προσωπική.

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ
Μια ασφαλέστερη προσέγγιση για την ορμονική υποκατάσταση (που προτιμούν οι περισσότεροι γηρίατροι) είναι να προμηθεύουν ισοζυγισμένη ποσότητα οιστρόλης με οιστραδιόλη ή οιστρόνη.Η προσέγγιση αυτή μιμείται την παραγωγή των ορμονών του σώματός μας.Συχνά μόνο η οιστρόλη μπορεί να καταπραύνει όλα τα συμπτώματα από την έλλειψη οιστρογόνων.
                Μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία , έδειξε ότι το 92% των γυναικών που χρησιμοποιούσαν οιστρόλη ανακουφίστηκαν από τις εξάψεις (με το 71% να έχουν μηδενισθεί).Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν βελτίωση ή εξάλειψη της κατάθλιψης στο 57% και μεταστροφή στη γενετήσια συρρίκνωση ή ατροφία κατά 92%.Οι γυναίκες είχαν επίσης λιγότερους πονοκεφάλους και βελτιωμένη ποιότητα δέρματος.Καμμία δεν είχε αύξηση ή χειροτέρευση συμπτωμάτων και η θεραπεία με οιστρόλη ήταν ελεύθερη από ανεπιθύμητες παρενέργειες.Ενώ είναι απόλυτα ασφαλής και ανεκτή η οιστρόλη δεν είναι τόσο βιολογικά ενεργή όσο η οιστρόνη ή η οιστραδιόλη.Για κάποιες γυναίκες μόνο η οιστρόλη δεν είναι ικανή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.Όταν απαιτούνται ισχυρότερες ορμόνες για να υπάρξει σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων , περιλαμβάνοντας την οιστρόλη στη σύνθεση , βοηθά στην πρόληψη έναντι οιονδήποτε καρκινικών επιδράσεων.
Τα φυσικά οιστρογόνα προέρχονται από σόγια και όχι από ούρα αλόγου και είναι χημικά πανομοιότυπα με αυτά του ανθρώπινου σώματος.

                                                ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ
Ø  Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Ø  Ανακούφιση από την κατάθλιψη
Ø  Βελτίωση της υφής του δέρματος
Ø  Εμπλουτισμός της υγρότητας των κολπικών ιστών  και των βλεννωδών μεμβρανών
Ø  Μείωση της ατροφίας και βελτίωση της λίμπιντο
Ø  Ανάπτυξη της μνήμης και της νευρολογικης λειτουργίας
Ø  Μειωμένη απώλεια οστικής μάζας και λιγότερa κατάγματα
Ø  Προστασία έναντι της νόσου Αλτζχάιμερ
Ø  Μειωση κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ
Όπως με την  προγεστερόνη , τα επιπεδα οιστρογόνων ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία άν η γυναίκα έχει περάσει στην εμμηνόπαυση ή είναι στον έμμηνο κύκλο της, καθως και από τις μεθόδους ελέγχου που χρησιμοποιούνται.Προτιμητέα τα τεστ αίματος από τα τέστ σιέλου ή ούρων αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές με τον τρόπο που διαφορετικά μικροβιολογικά εργαστήρια κάνουν τα τεστ.Με το τεστ αίματος που χρησιμοποιώ, τα υγιή επίπεδα οιστρογόνων βρίσκονται μεταξύ 180-200 pg/ml( πικογραμμάρια ανα χιλιοστολιτρο) για τις γυναίκες των 30 -40.Για τις γυναίκες στα τελη των 40,στα 50 και στα 60 θεωρω ιδανικά τα επίπεδα 60-120pg/ml. (Χωρίς αντικατάσταση των οιστρογόνων τα επίπεδα μετά την εμμηνόπαυση πέφτουν αρκετά κάτω από 10 pg/ml.)
Επειδή η αναλογία μεταξύ των διαφόρων οιστρογόνων είναι εξίσου σημαντική πρέπει να μετρηθούν και τα επίπεδα της οιστραδιόλης και οιστρόνης.(Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ικανά αξιόπιστο τέστ να μετρήσει την οιστρόλη).Σαν οδηγό έχω την οιστραδιόλη νάναι στο 40% ή παραπάνω των ολικών οιστρογόνων.Αυτό μεταφράζεται σε ένα λογο οιστρογόνο/οιστραδιόλη <= 2.5
ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΡΟΣ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ
(Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από τα εργαστήρια αλλά οι αναλογίες παραμένουν σχεδόν σταθερές)

ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ
ΟΛΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ/
ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ
ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ/
ΟΛΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 50
2000-14000 pg/ml
180-200 pg/ml
2.5 ή χαμηλότερο
10-20
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50
2000-8000 pg/ml
60-120 pg/ml
2.5 ή χαμηλότερο
10-20ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ
Για μερικές γυναίκες , ακόμη και η φυσική θεραπεία με οιστρογόνα αποκλείεται , είτε από προσωπική επιλογή είτε λόγω ιατρικής απαγόρευσης.( Μερικοί τύποι καρκίνων τρέφονται από τα οιστρογόνα , οπότε ο φόβος ακόμη και για τα φυσικά οιστρογόνα υπάρχει)
Πολλές γυναίκες που επιλέγουν να μην χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα ορμονών στρέφονται σε φυτά και βότανα που περιέχουν φυτο-οιστρογόνα.Υπάρχουν ορμόνες των φυτών  που είναι παρόμοιες με αυτές των ανθρώπινων ορμονών που μπορούν να συνδεθούν στους υποδοχείς οιστρογόνων των κυττάρων μας.Τα φυτοοιστρογόνα είναι πολυ «ασθενικά» έναντι των ανθρωπίνων οιστρογόνων που είναι 1000 έως 10000 φορές πιο ισχυρά.Όμως τα φυτο-οιστρογόνα μπορούν να ενεργοποιησουν αυτούς τους άδειους υποδοχείς οιστρογόνων τόσο ώστε να μας απαλλάξουν από τα συμπτώματα της έλλειψης οιστρογόνων.Για πολλές γυναίκες , τα φυτοοιστρογόνα προσφέρουν μία αποτελεσματική , μη – ορμονική επιλογή για την ανακούφιση από τα τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

ΟΡΜΟΝΟ-ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
                 Η ΑΚΤΑΙΑ ,ΤΣΙΜΙΣΙΦΟΥΓΚΑ, βοτρυώδης φυγοκορίδα,(Black cohosh) έχει από παλιά αναγνωριστεί από τους παραδοσιακούς πολιτισμούς για την ικανότητά του να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και η μοντέρνα χημική ανάλυση αποκαλύπτει ότι είναι πλούσια σε φυτο-οιστρογόνα συστατικά.Ένα τυποποιημένο εκχύλισμα του είναι τυπική φαρμακευτική θεραπεία σε Ευρώπη και Αυστραλία.Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι είναι άκρως αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων της «έλλειψης» οιστρογόνων.
                ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ  (Licorice root extract )έχει επίσης βραβευτεί επι αιώνες στη παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική για τα πολλαπλά του οφέλη.Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτο-οιστρογόνα της γλυκόριζας  ειναι ασφαλή και αποτελεσματικά στο να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
             ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΚΗ,  (Dong quai) ενα αλλο κινέζικο βότανο, τονωτικό για την γυναικεία υγεία, αν και δεν ειναι οιστρογονικό.Κατά κάποιον τρόπο πιστεύεται οτι προάγει την παραγωγή της προγεστερόνης, η οποία μπορεί να εξισορροπήσει την περίσεια των επιπέδων των οιστρογόνων.
Υπάρχουν πολλά βοτανικά σκευάσματα εξειδικευμένα για την εμμηνόπαυση, τα οποία περιέχουν συνδυασμό απο ορμονο-διαμορφωτικά βότανα.Επειδή οι μέθοδοι παραγωγής διαφέρουν αρκετά και επιδρούν στην ισχύ των προιόντων, είναι βασικό να κοιτάζουμε για προϊόντα που εξιδικεύονται σε στανταρισμένα βοτανικά αποστάγματα.[2]
 ΤΥΠΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΑΚΤΑΙΑ(στανταρισμένο απόσταγμα)
20 mg
ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ (στανταρισμένο απόσταγμα)
10 mg
ΑΓΓΕΛΙΚΗ (στανταρισμένο απόσταγμα)
20 mg

 Αυτός ο τύπος της φόρμουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του η σε συνδυασμό με χαμηλή δόση  BHRT για να ανακουφίσει απο τις εξάψεις, την κολπική ξηρότητα, και τα αλλα συμπτώματα  απο την έλλειψη οιστρογόνων.Ειτε χρησιμοποιείται φυτοοιστρογόνα, ειτε BHRT, ή και τα δύο, είναι αρκετά βοηθητικό να χρησιμοποείται και μια χαμηλής δόσης κρέμα φυσικής προγεστερόνης, ταυτόχρονα, για να μπορέσετε να αποκτήσετε την ισορροπια μεταξύ οιστρογόνων/προγεστερόνης.


ΠΗΓΗ Life Extension REVOLUTION - The new science of growing older without aging 
          Author : Philip Lee Miller, M.D. ,LIFE EXTENSION FOUNDATION with Monica Reinagel

--------------------------------------------------------------------------------------------
 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ episthmi

[1] Φυσικά αναζητήστε προϊόντα από μη μεταλλαγμένη σόγια.
[2] Όλα τα βότανα που αναφέρονται σαν κινέζικα βρίσκονται στην Ελληνική φύση και συνταγογραφούνταν από τον Ιπποκράτη

Σύνδεση με την χοληστερόλη (χοληστερίνη)8 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΕΝΕΤΑΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ΣΥΝΤΑGH ΜΕ ΤΑ mg ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οχι είναι τα mg των σκευασμάτων.Η ημερήσια ειναι 2-3 φορές την ημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ (ΑΚΤΑΙΑ 20 mg, ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ 10 mg, ΑΓΓΕΛΙΚΗ 20 mg) ΣΥΝΟΛΙΚΑ 50 mg ΚΑΙ ΠΙΝΩ ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ 150 mg ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα χάπια premarin κυκλοφορουσαν ποτέ στην Ελλάδα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξέρετε αν τα χάπια premarin μπορούν να αυξήσουν το πάχος του ενδομητριου ? Μου τα συνέστησε ιατρός εξωσωματικής. Με τόσα που διαβάζω δεν θα τα πάρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία

  Η Eλευθερία υπάρχει Έξω από την κοινωνία από τον Jon Rappoport Λογική: "Η ελευθερία ενυπάρχει μέσα στο άτομο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλ...